måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Timmermans: ”En cirkulär ekonomi enda vägen framåt” – Sverige vill stärka det regionala arbetet

Publicerad: 28 februari 2023, 10:32

Cirkulära affärsmodeller är framtiden. Det var budskapet vid en återkommande konferens om cirkulär ekonomi i EU. Elin Bergman, operativ chef hos Cradlenet, hörde flera nyheter från miljöministern.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


Det enda sättet att förbli konkurrenskraftig är att gå från beroende av fossila råvaror till långväga leverantörer till cirkulära affärsmodeller. Det framhöll Frans Timmermans, EU-kommissionens förste vice ordförande på konferensen Circular Economy Stakeholder Conference. Konferensen är den sjätte i ordningen och för samman EU:s beslutsfattare i cirkulär ekonomi. Konferens pågår under två dagar och lyfter fram innovationer och goda exempel.

Frans Timmermans pekade vidare på att Europa befinner sig i en så kallad polykris med både geopolitiska spänningar, begränsade naturliga råvaror och en kris för biologisk mångfald. Cirkulär ekonomi är enda vägen framåt enligt honom.

– Det är helt enkelt upp till oss. Behandla oss inte oss som konsumenter i första hand, utan också som medborgare, sa Frans Timmermans som också är ansvarig för EU:s Gröna giv.

Den svenska klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) talade också på konferensen, och kom med flera nyheter, enligt Elin Bergman, operativ chef hos Cradlenet, som deltog:

– Ministern sa att det är stort fokus under det svenska ordförandeskapet på cirkulär ekonom. Det är väldigt positivt. Hon sa vi måste bli mer självförsörjande på material och öka regionala cykler med våra råvaror genom återbruk och recycling. Det var första gången jag hörde detta, och det var även flera andra nyheter. Men det är märkligt det inte kommit upp tidigare. Jag ser fram emot att läsa mer om detta, säger Elin Bergman, operativ chef (COO) på Cradlenet, medgrundare till Nordic Circular Hotspot, och påpekar att det nu kommer många viktiga initiativ på EU nivå, där det kommer bli lagkrav på att företag ska rapportera om cirkulär ekonomi i den finansiella årsredovisningen.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev