söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Tre återvinningsmål för förpackningar nås

Publicerad: 28 oktober 2021, 09:35

Tre materialåtervinningsmål för förpackningar uppnåddes förra året. Foto: Naturvårdsverket

Av nio materialåtervinningsmål för förpackningar nåddes förra året målen för glas, järnbaserad metall och aluminium.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinningAvfall

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Under förra året återvanns 61 procent av allt förpackningsavfall i Sverige, jämfört med målet på 65 procent. Samtidigt nåddes tre av nio nationella återvinningsmål för olika förpackningsslag. De material som återvinningen översteg målet för handlar om glas, järnbaserad metall och aluminium. Längst ifrån målet hamnar plast, där materialåtervinningsgraden för 2020 låg på 34 procent, jämfört med materialåtervinningsmålet på 50 procent. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket.

”Allt insamlat förpackningsavfall kan inte materialåtervinnas till nya produkter. De flesta glas- och metallförpackningar, Pet-flaskor samt pantburkar blir till nya produkter. Processerna för att materialåtervinna vissa typer av plast är däremot inte så effektiva ännu, säger Lars Viklund, handläggare på Naturvårdsverket, i en kommentar. 

Statistiken för materialåtervinning avser förpackningar som har förts ut på marknaden och bygger på uppgifter från företagen bakom förpackningarna. Totalt användes förra året ungefär 1,4 miljoner ton förpackningar, vilket är i stort sett lika mycket som 2019.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev