Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Tusentals ton användbart slängs i onödan

Publicerad: 7 april 2020, 09:25

Bara en bråkdel av allt som kommer in till Sveriges återvinningscentraler tas om hand för återvinning.


Stora volymer av saker som skulle gå att återanvända eller sälja på en andrahandsmarknad blir i dag till avfall när de hamnar på återvinningscentraler i Sverige. Enligt nya studier från Södertälje finns det därmed stor potential för att öka återanvändningen. 

”Drygt en procent av det som kommer till en kommunal återvinningscentral tas i dagsläget om hand för att återanvändas. Det gäller för Södertälje, men också som ett genomsnitt i Sverige”, säger Lena Youhanan, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet som gjort studien, i en kommentar.

Enligt IVL tar återvinningscentralerna i Södertälje varje år emot bland annat 1 000 ton möbler, 600 ton byggprodukter och 400 ton husgeråd som istället för att gå till avfall skulle kunna återanvändas.

För att öka återanvändningen behöver exempelvis handeln utveckla affärsmodeller och erbjudanden för att ta tillbaka sålda produkter. Dessutom behöver fler möjligheter till bostadsnära, arbetsplatsnära och konsumentnära återanvändning utvecklas, enligt studien.

Läs rapporten ”Potential för ökad återanvändning i Södertälje kommun” 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.