måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Två missar svenskarna gör när de källsorterar

Publicerad: 6 oktober 2022, 10:05

Enligt Förpackningsinsamlingen (FTI) är det i Sverige vanligt att två missar görs vid källsorteringen. Foto: Jenny Brolin / FTI

Det finns en viktig fråga alla måste ställa sig nästa gång de sorterar sina sopor, menar Förpackningsinsamlingen (FTI).

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030Energi och MiljöÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Ny statistik som Förpackningsinsamlingen tagit fram visar att två missar ofta görs när invånarna i Sverige källsorterar sina sopor. 

Ett vanligt problem är helt enkelt att förpackningar sorteras fel på grund av osäkerhet vad gäller själva materialet. Exempelvis plastförpackningar sorterats återkommande som pappersförpackningar och tvärtom. Det här kan dock lätt avhjälpas eftersom de flesta förpackningar är märkta med en symbol eller en text som talar om hur de ska sorteras.

Ett annat, lite mer knepigt problem att komma åt, det är att en hel del avfall som lämnas in till återvinning inte är förpackningar.

Det här har nu fått FTI att tipsa om frågan som de menar att alla bör ställa sig nästa gång de sorterar sina sopor:

”När man källsorterar behöver man börja med att ställa sig frågan ”Är det här en förpackning?”. En förpackning är något som har omslutit eller skyddat en vara. Det är bara förpackningar som ska lämnas till återvinningsstationer, miljörum eller i flerfackskärl”, säger Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen, i en kommentar.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev