Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Vad är väl ett mål för cirkulär ekonomi?

Publicerad: 5 februari 2021, 11:45

En ambitiös satsning för att bryta den linjära ekonomin eller en abstrakt formulering som är svår att följa upp. Frågan om att sätta ett mål för cirkulär ekonomi blir närmast existentiell för företag och nationer.


Finland och Nederländerna har gjort det. H&M och Ikea har gjort det. Satt mål för att bli helt cirkulära vill säga. Men sedan tar det i princip slut. Som Aktuell Hållbarhet tidigare har berättat finns det bland riksdagspartierna inget större stöd för ett svenskt nationellt mål om att nå en cirkulär ekonomi. Och den jämförelse av svenska storföretags arbete med cirkulär ekonomi som vi presenterar i det nya numret av tidningen Aktuell Hållbarhet visar att mål inom cirkulär ekonomi betyder vitt skilda saker beroende på vem som tillfrågas. 

Samtidigt som begreppet cirkulär ekonomi får allt större utrymme i näringslivets, kommuners och Sveriges hållbarhetsarbete tycks det fortfarande svårt att följa upp utvecklingen på ett jämförbart vis. Och just mätbarhet och uppföljning beskrivs ju ofta som grundförutsättningen för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Hur viktigt är det då att sätta ett mål om uppnådd cirkularitet? Inte så viktigt enligt Essity, som menar att det svårt att använda ett sådant mål i praktiken eftersom begreppet cirkulär ekonomi används på så många olika sätt. Samtidigt innebär det ett riktmärke för Ikea som åtagit sig att bli ett cirkulärt företag till år 2030. 

Svaret kanske kan sägas vara någonstans mittemellan de två perspektiven. Nej, det blir inte lätt att följa upp om ett land, en kommun eller ett företag är helt cirkulärt vid en tidpunkt. Dels är det inte helt lätt att säga vad det innebär att vara helt cirkulär och dels är det inte sannolikt att helt lyckas sluta alla kretslopp. Men ett sådant mål innebär ett åtagande och en ambition såväl som krav på att ta tydliga kliv framåt för att bryta den linjära ekonomin. 

Frågan alla aktörer då får ställa sig handlar alltså om de ska vänta och vänta på att ett exakt mätetal dyker upp, eller om de helt enkelt ska ta saken i egna händer och själva peka ut vägen framåt. Ett nästan lika existentiellt som hållbarhetstekniskt val.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.