Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

”Viktigt att veta, inte bara anta vad cirkulär ekonomi handlar om”

Publicerad: 14 juni 2016, 05:10

DEBATT Vi talar om paradigmskifte på riktigt, skriver Magnus Hedenmark från Re-Makers, som även är författare till boken “Vad är cirkulär ekonomi?”.


Vi hör och ser det överallt nu. Alla trycker in ordet “cirkulär ekonomi” i sina programförklaringar och presentationer, men få förstår skillnaden mellan cirkulär ekonomi och traditionella hållbarhetssträvanden eller CSR som det heter i företagsvärlden.

Att vi överhuvudtaget inför ett begrepp som “cirkulär” ekonomi borde vara onödigt, för det borde heta “ekonomi” kort och gott. Men dagens neoklassiska ekonomiska modell, där välstånd i stället bygger på en hög förbrukningstakt av kvalitativa resurser, har tappat sitt ursprungliga syfte för länge sedan.

Det är en dysfunktionell och förskingrande ekonomi som är motsats till cirkulär och därför får betecknas som “linjär”. Det är svårt att förstå cirkulär ekonomi om man inte förstår systemfelet med den linjära ekonomin som roten till de miljöproblem vi ser i dag. Vi talar om paradigmskifte på riktigt.

Det traditionella hållbarhetsarbetet kräver inget paradigmskifte utan kan i värsta fall övertyga beslutsfattare och företagsledare om att fortsätta med den linjära ekonomin bara vi minskar på allt som kan tänkas vara av ondo; klimatgaser, regnskogsskövling eller barnarbete. Det finns många viktiga och bra åtgärder som redan har sjösatts, såsom återvinning, reparation, förnybar energi och energieffektivisering och så vidare, men det sker utan riktiga mål, mening eller systemsyn.

Då blir risken dels stor att vi får nöja oss med en förlängd tidsfrist med den linjära ekonomin och dels missar vi samordningsvinster i arbetet med att ställa om samhället. En omställning där politiken tar sin del med att skapa rätt incitament med regler och skatter, samtidigt som företagen stöper om sina affärsmodeller till samma målsättning.

Om vi vill att Sverige och världen ska förändras till en cirkulär ekonomi, så borde det vara självklart att vi talar samma språk och delar samma vision.

Att ta cirkulär ekonomi på allvar genom en seriös kunskapsuppbyggnad och skapa insikt i vad som skiljer den cirkulära ekonomin från traditionellt hållbarhetsarbete borde därför vara av högsta prioritet för samtliga inblandade.

Magnus Hedenmark, Re-Makers, författare till “Cirkulär kemi – resan från kemipanik till cirkulär ekonomi “ och “Vad är cirkulär ekonomi?”

.

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.