Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

WBCSD: Enorm marknadspotential med en biobaserad cirkulär ekonomi

Publicerad: 24 november 2020, 10:13

Det finns en outnyttjad affärspotential för biobaserade produkter till ett värde av 7,7 biljoner dollar år 2030. Det skriver World Business Council for Sustainable Development, WBCSD, i en ny rapport om affärsmöjligheter med en cirkulär bioekonomi.


WBCSD konstaterar att i dag återgår endast 8,6 procent av allt material som extraheras till ekonomin efter dess ursprungliga användning. Rapporten visar att det finns potential att öka användningen av cirkulära biobaserade produkter som ett komplement eller substitut för material som används i dag. Affärsmöjligheterna är särskilt stora inom industrier som producerar energi och produkter såsom läkemedel, textiler, byggnadsmaterial och förpackningar.

WBCSD menar att företag inte själva kan skapa bestående förändringar för att öka användning av cirkulära biobaserade material. Lagstiftare behöver skapa förutsättningar som stöttar utvecklingen och investerare behöver ta ett mer långsiktigt perspektiv för att finansiera lösningar som kan skalas upp. 

”Återvinning räcker inte. Världen behöver material som både är förnybara och återvinningsbara – en cirkulär bioekonomi – för att bromsa klimatförändringen och minimera avfall. Genom den här rapporten sänder företag en stark signal om att den här ekonomiska modellen har stor potential och redan bidrar till välbehövliga lösningar för samhället”, säger Annika Bresky, vd på Stora Enso och vice ordförande i WBCSD:s grupp för skogslösningar, i en kommentar.

Läs rapporten och företagscase kring en cirkulär bioekonomi

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.