Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

100 % grön el i Skottland 2025

Publicerad: 5 oktober 2010, 06:39

Häromdagen gick Nordirland ut med målet att 40 procent av landets el ska komma från förnybara källor 2020. Inte ambitiöst nog, enligt Skottlands försteminister Alex Salmond som direkt kontrade med att höja sitt lands mål till 100 procent grön el 2025.


Ämnen i artikeln:

Förnybar Energi

Förra veckan meddelade Skottland att man höjer sitt mål för den förnybara energin – 2020 ska 80 procent av landets el vara grön. Och nu lovar Salmond alltså ännu mer.
– Skottland har oöverträffade gröna energiresurser och vårt nya nationella mål kommer att överskridas om vi genomför våra aktuella planer för vind-, våg- och tidvattenkraft. Jag är övertygad om att vi 2025 kommer att producera minst 100 procent av vårt eget energibehov med hjälp av enbart förnybara källor, och tillsammans med andra energikällor kommer det att göra oss till nettoexportör av ren och grön energi, säger Salmond till Inhabitat.

Foto: Bruce McAdam (flickr)

Det betyder att Skottland kommer att behålla några av sina kraftverk för fossila bränslen i drift 2025, men att landet kommer att exportera grön energi till (förmodligen) England och Wales.

För tillfället har Skottlands förnybara energi en kapacitet på strax under 3 gigawatt, varav större delen kommer från landbaserad vindkraft. Men enligt Inhabitat har landet potential att öka kapaciteten till hela 63 gigawatt grön energi.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Förnybar Energi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News