Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

20 procent av EUs fonder går till energiomställning

Publicerad: 31 mars 2014, 10:19

I dag presenterar regeringen hur man tänker använda Sveriges del av EU:s regionalfonder. 20 procent av fonderna kommer att användas till energieffektivisering och förnybar el.


Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattEuNaturskyddsföreningen

I dag presenterar regeringen hur man tänker använda Sveriges del av EU:s regionalfonder. 20 procent av fonderna kommer att användas till energieffektivisering och förnybar el. Det innebär en ökning från cirka 80 miljoner om året till 400 miljoner om året.

– Det är en mycket tydlig prioritering som regeringen gör, och som hela EU gjort, där vi säger att en hel del av pengarna i det nya regionalfondsprogrammet ska gå till att ställa om till ett hållbart samhälle, säger energiminister Anna-Karin Hatt till Sveriges Radio.

Av de 400 miljonerna kommer 50 procent att gå till lokala satsningar, 25 procent går till förnybar el och 25 procenten till en nybildad grön fond som ska kunna satsa riskkapital på ny miljöteknik.
Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, tycker att satsning är ett bra första steg, men han skulle gärna se att mer pengar gick till energiomställningen.

– Det man slås av är att det ändå bara är 20 procent av fonderna som ska gå till energiomställning. När man ser att man kan förena klimat, jobb och energiomställning på ett så bra sätt så borde 100 procent vara den självklara utgångspunkten tycker jag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.