Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

27 procent grön el i Skottland

Publicerad: 29 december 2010, 06:40

Nya siffror visar att en dryg fjärdedel av Skottlands el kommer från förnybara källor.


Ämnen i artikeln:

CleantechFörnybar EnergiForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Dagen innan julafton publicerades ny statistik som visar att 27 procent av Skottlands el kom från förnybara källor 2009 – en ökning med 20 procent jämfört med 2008. Vind-, våg- och solenergikapaciteten ökade med hela 37 procent, skriver BusinessGreen.

Skottland minskade även sin egen elförbrukning med fyra procent, och det i kombination med kapacitetsökningen har gjort att landet kunnat exportera en fjärdedel av sin el till resten av Storbritannien.

Landets nya klimatförändringsminister Roseanna Cunningham konstaterar att landet är på väg att uppfylla målet om att 31 procent av elefterfrågan ska täckas av förnybar energi 2011. Men hon påpekade också att det kommer att krävas politiska förändringar om sektorn ska kunna fortsätta växa i samma takt.

– Vi behöver ett rättvisare avgiftssystem för överföring, och den brittiska regeringens reformförslag för elmarknaden måste hjälpa, och inte hindra, Skottland.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.