Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

4,2 % av USA:s energi från solkraft 2020

Publicerad: 4 november 2010, 11:30

2020 kan solkraft stå för drygt 4 procent av USA:s elbehov. Det bedömer New Energy Finance i en rapport.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolenergiTeknikUsa

Enligt det London-baserade forsknings- och analysföretaget kommer 100 miljarder dollar att investeras i amerikansk solenergi det kommande årtiondet. Kapaciteten uppskattas att öka från dagens 1 400 megawatt till 44 000 megawatt.

Minskade kostnader för både termisk solenergiteknik och solceller har bidragit till ökad avkastning på investeringar. Kommersiella takbaserade solsystem genererar redan ofta en avkastning på mellan 8 och 14 procent, och ännu mer i delstater med fördelaktiga subventioner, som till exempel Hawaii, Texas, New Jersey och Massachusetts.

– Det finns en mycket positiv tillväxthistoria för amerikansk solenergi. Några fler år med stöd, sedan kommer den osubventionerade konkurrenskraften att ta över, säger Michael Liebreich, vd på New Energy Finance, i ett uttalande på Bloomberg.com.

Enligt rapporten kommer kommersiella solsystem att utgöra ungefär hälften av alla anläggningar, och resten delas lika mellan taksystem på bostadshus och riktigt storskaliga anläggningar. Cirka 2,4 procent av USA:s hushåll uppskattas ha ett solsystem 2020.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.