Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

40 procent av energin från soltak?

Publicerad: 28 juni 2010, 06:38

Omkring 40 procent av EU:s elbehov skulle kunna genereras med byggnadsintegrerade solpaneler 2020.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

40 procent av alla byggnaders tak och 15 procent av alla fasader är tekniskt lämpade för solcellsanläggningar, enligt en ny undersökning från European PhotoVoltaic Industry Association (EPIA). Det ger en total yta på över 22 000 kvadratkilometer som, om den utnyttjades till solpaneler, årligen skulle kunna generera 1 400 terawattimmar el.

Den nya studien presenterades i samband med en tillställning vid Madrids bostadsministerium, där potentialen för byggnadsintegrerad solcellsteknik diskuterades.

– Spanien har en unik möjlighet att utveckla marknaden för byggnadsintegrerade solceller. Tekniken utnyttjar solenergins decentraliserade karaktär och skulle kunna skapa tiotusentals arbetstillfällen fast förankrade i den lokala ekonomin, varav många i byggbranschen, säger EPIA-chefen Virgilio Navarro till Business Green.

EPIA:s generalsekreterare Adel El Gammal poängterade även att efterfrågan på byggnadsintegrerade solceller troligtvis kommer att öka då EU:s nya regler träder i kraft.

– Från och med 2012 kommer alla medlemsstater att behöva anta det nyligen godkända direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD), som fastställer att alla nya byggnader måste vara nära-nollenergibyggnader 2020. Solceller kommer att vara en nyckelteknik för att nå ett sådant ambitiöst och avgörande mål.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.