Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

61 nya tillstånd för att borra efter norsk olja

Publicerad: 20 januari 2021, 10:29

Norges olje- och energiminister Tina Bru delade i går ut 61 nya produktionstillstånd till oljeindustrin. Miljörörelsen är starkt kritiskt och ifrågasätter Norges möjligheter att uppfylla Parisavtalet.

Foto: Carina Johansen och Ole Berg-Rusten NTB

Norska regeringen fortsätter att dela ut produktionstillstånd i Nordsjön, Norska havet och Barentshavet, som om oljeindustrin hade en evig framtid. Miljörörelsen är starkt kritisk och menar att besluten bryter mot Parisavtalet.


I går i Norge var det dags för den årliga så kallade ”APA-rundan” då oljebolag tilldelas produktionstillstånd i Nordsjön, Norska havet och Barentshavet. I år var det 30 olika oljebolag, från internationella bolag till mindre norska prospekteringsbolag, som fick dela på 61 tillstånd. Norges olje- och energiminister Tina Bru (H) kommenterade utdelningen:

”Mer prospektering som ger nya upptäckter är avgörande för att upprätthålla en hög aktivitet, sysselsättning och inkomst från Norges största industri på lång sikt. Jag är imponerad av hur industrin har hanterat det exceptionella året 2020 - även när det gäller ansökningar om nya prospekteringsområden. Nu väntar jag bara på att aktiviteten ska startas och på att nya upptäckter ska göras.” 

Tilldelningen får i år extra uppmärksamhet efter att miljöorganisationer strax före jul förlorade i Norges högsta domstol där de stämt norska staten för att bryta mot grundlagen och Norges åtaganden enligt Parisavtalet, genom att öppna upp för ny oljeborrning i Arktis.

Dessa miljöorganisationer är nu starkt kritiska till att regeringen fortsätter med att dela ut produktionstillstånd. Naturvernforbundet, som motsvarar Naturskyddsföreningen i Sverige, påpekar på sin hemsida att det tar upp till 20 år från det att ett bolag fått prospekteringstillstånd till att verklig produktion är i gång. 

”Vid den tidpunkten är vi framme vid år 2041, elva år efter 2030, då Norge ska ha halverat sina växthusgasutsläpp och bara nio år från 2050 då världen inte längre ska släppa ut koldioxid om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar”, skriver Naturvernforbundet. 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.