Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

9 av 10 svenskar positiva till att sälja överskott från egenproducerade el

Publicerad: 4 juli 2011, 13:01

Smart grids är av vägarna för att nå klimat- och energieffektiviseringsmålen. Färsk undersökningen visar att svenska elkonsumenter är villiga att vara en del framtidiens elproduktion.


En färsk undersökning som TNS Sifo genomfört på uppdrag av Fortum visar att nio av tio svenskar är positiva till att sälja överskottet från egenproducerad el vidare. Två av tre vill att regeringen uppmuntra utvecklingen genom att privatpersoner ska få bättre lönsamhet av den småskaliga elproduktionen.

Enligt undersökningen är ekonomisk nytta som gör att privatpersoner är positiva till att sälja el vidare. 7 av 10 hoppas på ökad konkurrens för energibolagen ska leda till lägre elkostnad.

Undersökningen visar att de främsta skälen till att många är positiva till utvecklingen av den småskaliga elproduktionen är förhoppning om ekonomiskt nytta. Det är 7 av 10 som hoppas på en lägre elkostnad, därefter att energibolagen får ökad konkurrens.

Redan idag kan privatpersoner sälja el vidare. Sedan i april säljer köper Fortum överskottsel från sina elkunder, ett erbjudande som hittills ett 50-tal hushåll har hoppat på.

Men för att det ska ske i större skala krävs incitament som gynnar småskalig energiproduktion, i stil med Tyskland, där energibolagen är ålagda att köpa el från solpaneler till fasta priser.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.