Energi
9 smarta innovationer i final om Sverige största energipris – E-Prize
Publicerad: 7 juli 2022, 11:28
Kampen hårdnar om E-Prize – Sverige största energipris som delas ut av EON. 9 innovationer i topp inför finalen. Ett av de nominerade företagen i E-Prize – ett pris som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri delar ut tillsammans med Eon.
Batterier av trä, bränsleceller av trä, vindkraftverk av trä och Afrikas första elbuss. Det är några av Sveriges smartaste energiinnovationer just nu tillika finalister i E-Prize, tävlingen som arrangeras för 14:e året av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen E.ON.
Ämnen i artikeln:
Grön EnergiEnergi och MiljöEnergibesparingBioenergiBiogasEnergiförbrukningFörnybar EnergiElEnergiåtervinning
Nu kommer nästa generations vindkraftverk, av trä. Modvion, en av årets E-Prizefinalister i kategorin förnybar energi, tar svensk träindustriinnovation till hjälp för den förnybara energins väg mot klimatneutralitet. Med en modulär konstruktion i laminerat trä underlättas såväl transport som installation av höga vindkrafttorn. Torn i trä ger också en minskning av CO2-utsläppen med upp till 90 procent i jämförelse med stål eller betong, men med samma prestanda såväl som livslängd. Modvion samarbetar i dag med stora energibolag som Vattenfall och italienska Enel, samt tillverkaren Vestas som också gått in som delägare.
Att skogen kan göra gröna energilösningar ännu grönare visar också den andra finalisten inom förnybar energi, Cellfion. Membranet är den komponent i energiapplikationer som bränsleceller som först slutar fungera och är också den dyraste komponenten. Med biobaserade membran gjorda av nanocellulosa har Cellfion utvecklat ett mer hållbart, effektivare och billigare alternativ till dagens fossilbaserade membran.
Nästa generations vinkraft av trä tillverkas av Modvion Foto: Pressbild
Träbatterier, elbåtar och eldrivna motorcyklar
Kan man bygga vindkraftverk och utrusta bränsleceller med trä kan man faktiskt också göra träbatterier. Det är Norrköpingsbolaget Ligna Energy, finalist i kategorin energioptimering, som utvecklar applikationer som lagrar energi i trämaterialet lignin. Bolaget satsar på såväl minibatterier för små sensorer som större energilager med sin teknik.
· Här kan du läsa mer om priset och anmäla dig till finalfrukosten!
Svenska Roam är en av E-Prizefinalisterna i kategorin hållbara transporter och är idag en av Kenyas ledande tillverkare av eldrivna motorcyklar och bussar. Bolaget designar produkterna för lokal användning och tillverkning och erbjuder också finansieringslösningar.
Med den andra finalisten inom hållbara transporter, Candela Technology, börjar elektrifieringen få upp farten även till sjöss. Tack vare bolagets unika bärplansteknologi som minskar energimotståndet med 80 procent kan båtarna gå längre och snabbare än andra elektriska båtar. Och Candela satsar nu inte minst på utvecklingen av elektriska fartyg där den första bärplansfärjan med plats för 30 passagerare snart susar fram i Stockholms vatten.
Elvägar gör kollektivtrafiken elektrifierad
Den tredje finalisten i kategorin hållbara transporter, Elonroad, vill i sin tur revolutionera elektrifieringen av vägtrafiken med hjälp av elvägar. Bolagets konduktiva laddlösning möjliggör både dynamisk (körande bil) och statisk (parkerad bil) laddning av alla typer av elektriska fordon genom en elskena som antingen placeras på vägen eller grävs ner i den. Men alla vägar behöver inte bli elvägar, enligt Elonroads beräkningar behöver till exempel endast 10 procent av busslinjernas vägar i en stad som Lund elektrifieras för att kollektivtrafiken ska kunna drivas helt med hjälp av systemet.
Svea Solar, Sveriges största solenergibolag är en välförtjänt finalist i kategorin förnybar energi. På åtta år har Svea Solar med solelen byggt ett miljardföretag och platsade nyligen på Financial Times lista över Europas mest snabbväxande bolag. Med flera nya finansiärer är siktet nu inställt på vidare Europaexpansion för leverans och installation av solceller, men också att bli en stor oberoende producent av förnybar solel genom att bygga, äga och driva egna solparker.
Energilagring utan sällsynta metaller
Ytterligare en energilagringsinnovation har gått till final i kategorin energioptimering. Texel Energy Storage bygger lagring baserad på vätgas och världens mest utvecklade Stirlingmotor. Tekniken bygger på omvandling av el från exempelvis sol- eller vindkraft för att värma (ladda) Texel-batteriet, lagra, och sedan åter kunna omvandla till el med hjälp av Stirlingmotorn. Fördelarna mot dagens litiumbatterier, förutom möjligheten att lagra betydligt större volymer, är att tekniken inte är beroende av bristmetaller som litium, kobolt eller andra sällsynta jordartsmetaller.
Envista slutligen är den tredje energioptimeringsfinalisten i E-Prize 2022. Bolaget har med hjälp av artificiell intelligens utvecklat vad man kallar ett ”personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning” som hjälper fastighetsägaren, energibolaget eller konsulten att förstå var det är mest lönsamt att sätta in åtgärder. Metoden hjälper fastighetsägare att förstå sina byggnader betydligt bättre än vad dagens nyckeltal och trendanalyser tillåter.
E-Prize – Sveriges största energipris
E-Prize är Sveriges största energipris som i år delas ut för 14:e året i rad av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet tillsammans med energikoncernen E.ON. De slutliga tre vinnarna av E-Prize 2022 väljs ut av en expertjury och presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv i Stockholm 23 november.
Expertjuryn består av Anna Wolf, tf vd Power Circle, Sara Wallin, vd Chalmers Ventures, Jonas Bergqvist, fokusområdesledare framtidens energisystem, RISE, Christian Roos, innovationschef, E.ON och Per Olof Lindsten, ekonomi- och innovationsjournalist och juryns ordförande.