måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

91 miljoner till nytt forskningsprogram om solenergi

Publicerad: 14 juni 2012, 09:45

Energiutvecklingsnämnden har beslutat avsätta 91 miljoner kronor till de första tre åren av ett forskningsprogram om solceller, termisk solkraft och solbränslen.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechBioenergiBiogasFörnybar EnergiForskningSolcellssystemSolenergiSolkraft

Energimyndigheten har startat ett nytt forskningsprogram ska bidra till utvecklingen av nya tekniker och tjänster som gör att man kan använda solenergi på ett mer kostnadseffekt och miljövänligt sätt.

– I Sverige har vi flera forskargrupper som är världsledande inom solenergiforskning. Stöd från Energimyndigheten har långsiktigt byggt upp kompetens hos flera av dessa grupper och nu fortsätter vi satsningarna i ett samlat solforskningsprogram, säger avdelningschef Birgitta Palmberger på Energimyndigheten.

Med ett sammanhållet program hoppas man uppnå ökad samordning och synlighet för forskningen inom solceller, termisk solkraft och solbränslen. Det senare syftar på tekniker där solljuset används för att skapa användbara bränslen, till exempel genom processer som härmar växternas fotosyntes eller med hjälp av vätgasproducerande mikroorganismer, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

– Samtidigt ökar vi insatserna för att stärka innovationsledet, med ett större fokus på tillämpningsnära forskning som medfinansieras av näringslivet samt ett ökat samarbete mellan universitet och näringsliv. Vi ser också att det är nödvändigt att systemperspektivet stärks inom området, säger Birgitta Palmberger.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev