Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Annika Strandhäll kritisk mot vindkraftsprövningen

Publicerad: 10 januari 2022, 10:39

Annika Strandhäll menar att dagens tillståndsprövning av vindkraft inte här effektiv eller förutsägbar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Efter förra årets utredning om tillståndsprövningen av vindkraft kommenterar Annika Strandhäll (S) dagens system.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Tillståndsprövningen av nya vindkraftverk ska präglas av effektivitet och förutsägbart, men så är det inte i dag. Det menar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), som i ett skriftligt svar på en riksdagsfråga skriver att det finns en utbredd förståelse bland remissinstanserna till förra årets utredning om tillståndsprocessen för vindkraftverk att de nuvarande tillståndsprocesserna för vindkraftsetableringar behöver ses över.

”Jag ser också att huvuddelen av remissinstanserna är positiva till att en ny modell för kommunalt inflytande ersätter den befintliga och att kommunens besked ska lämnas tidigare i processen”, skriver Annika Strandhäll i sitt svar på frågan om regeringens syn på att behålla det kommunala vetot.

I förra årets utredning av tillståndsprövningen av vindraft föreslås att kommunerna fortsatt ska ha rätt att säga nej till vindkraft och att en ny lag ska tydliggöra att kommunens beslut ska avse mark- och vattenanvändningen. Miljödepartementet analyserar fortfarande utredningen.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.