Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

”Även återvunnen energi har en plats i framtidens elsystem”

Publicerad: 5 April 2016, 04:02

DEBATT Genom den avfallseldade kraftvärmen kan vi i Sverige hjälpa andra länder att hantera sina avfallsutmaningar vilket leder till ökad global klimatnytta, skriver Per Everhill, ansvarig för public affairs på Tekniska verken.


I påskhelgen presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans sina utgångspunkter inför förhandlingarna i Energikommissionen om framtidens svenska energisystem. Bland annat vill de båda partierna att Sverige ska ha ett 100 procent förnybart elsystem om 20 år.

EU har i dag tre övergripande mål för sin energipolitik. En ökad andel förnybar energiproduktion är ett av dessa. De andra målen handlar om energieffektivitet och minskad klimatpåverkan.

Att enbart verka mot ett mål om 100 procent förnybarhet kan i vissa avseenden tyvärr ha en direkt negativ påverkan på möjligheten att nå framgång mot övriga mål. En sådan målkonflikt skulle till exempel kunna uppstå om 100 procent förnybart innebär att avveckla energiåtervinningen av avfall i svenska kraftvärmeverk.

Avfall, där de fraktioner som kan materialåtervinnas effektivt har sorterats ut, är ett viktigt bränsle för svensk värme- och elproduktion och det är ingen hemlighet att det till del utgörs av fossila råvaror, exempelvis i plastavfall och liknande fraktioner.

Svenska kraftvärmeverk är bland de resurseffektivaste i världen genom möjligheten att få avsättning för varmvatten som fjärrvärme. Genom att energiåtervinna avfall kan överblivna resurser i samhället nyttiggöras vilket minskar behovet av att producera bränsle från jungfruliga råvaror. Naturligtvis ska vi sträva efter att minska fossilanvändningen i samhället, men då en stor del av våra prylar och konsumtionsvaror fortfarande tillverkas av icke-förnybara råvaror kommer det dröja länge innan behovet av att energiåtervinna sådant avfall försvinner.

Genom den avfallseldade kraftvärmen kan vi i Sverige hjälpa andra länder att hantera sina avfallsutmaningar vilket leder till ökad global klimatnytta. Huvuddelen av det europeiska avfallet läggs fortfarande på deponier och det är tyvärr uppenbart att många länder inte kommer att investera i resurseffektiva avfallshanteringssystem under överskådlig framtid.

Genom att exportera avfallsbehandlingstjänster till dessa länder och energiåtervinna deras avfall i Sverige gynnas vårt eget energisystem samtidigt som mängden avfall på Europas soptippar minskas med kraftigt reducerade metangasutsläpp som följd.

Är det då inte bättre för miljön att öka materialåtervinningen av avfall? I många fall kan det vara så, men det är inte alls säkert att materialåtervinning alltid är bättre för miljön än riktigt effektiv energiåtervinning. Exempelvis kan material bara återvinnas effektivt ett visst antal gånger innan kvalitetsförsämringar omöjliggör detta. Materialåtervinning resulterar också i en hel del spill som inte kan återanvändas samtidigt som hela processen naturligtvis kräver energi. I svenska kraftvärmeverk kan mer än 90 procent av energiinnehållet i avfall nyttiggöras.

Så länge energiåtervinning av avfall kan konkurrera miljömässigt och ekonomiskt med materialåtervinning bör det vara en del av vårt energisystem, även om avfallet till del fortfarande har ett fossilt innehåll. Med anledning av detta borde Energikommissionens förslag för framtidens svenska elsystem även inkludera återvunnen energi. Att inte göra så vore att låta det bästa bli det godas fiende.

Per Everhill, ansvarig public affairs, Tekniska verken

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.