måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Avfall Sverige: Energiåtervinning exkluderas från bio-CCS

Publicerad: 23 november 2021, 07:30

Avfallsförbränningen är inte 100 procent biogen och utesluts därför i bio-CCS-förslaget, enligt Avfall Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT

Det nya förslaget på stöd till bio-CCS innebär i praktiken att anläggningar för energiåtervinning utesluts, enligt Avfall Sverige.

Ämnen i artikeln:

CcsBioenergiBiogas

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Det förslag på statligt stöd till bio-CCS som Energimyndigheten presenterade förra veckan försvårar för fossilfri avfallshantering. Det menar organisationen Avfall Sverige, som vänder sig mot förslaget med så kallade omvända auktioner. Den föreslagna modellen innebär att den aktör som kan leverera bio-CCS till lägst kostnad vinner anbudet och får stödet. Enligt Avfall Sverige skulle det i praktiken leda till att anläggningar för energiåtervinning utesluts då avfallet även innehåller fossilt avfall och den som är berättigad till stöd för 100 procent av rökgaserna kommer vinna.

”Avfall Sverige har i möten med Energimyndigheten påpekat bristerna i det här systemet och att det inte räcker för att skapa förutsättningar för CCS för energiåtervinningsanläggningar. Tyvärr saknas analys och diskussion om detta i den rapport som ligger till grund för Energimyndighetens förslag”, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige, i en kommentar. 

Enligt Energimyndigheten bör den första auktionen utlysas i slutet av 2022 och tilldelning av bud ske under 2023. Det skulle enligt myndigheten göra att koldioxid kan börja lagras tidigast år 2026.

Läs Energimyndighetens förslag

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev