Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Avslutade torvtäkter bra mark för nya solcellsparker”

Publicerad: 5 augusti 2021, 09:09

Hästhagens torvtäkt.

Foto: European Energy

Solenergiföretaget European Energy har börjat intressera sig för avslutade torvtäkter för att bygga solcellsparker i större skala.


Solenergiföretaget European Energy har börjat arrendera avslutade torvtäkter för att bygga ut solcellsparker. Enligt European Energy är färdiganvända torvtäkter bra ytor för solcellsparker då de sträcker sig över stora arealer. Under sommaren presenterade företaget ett arrendeavtal med skogsägaren Martin Sallnäs om att arrendera Hästhagens torvtäkt i Kronobergs Län, där European Energy nu planerar att att bygga en solcellspark på 69 MW. Det innebär en förnybar energiförbrukning motsvarande 15 000 villahushålls årliga årsförbrukning.

European Energy letar nu efter fler markägare som har torvtäkter i södra och mellersta Sverige. Redan nu förs dialog med ett antal markägare för framtida samarbeten. 

Enligt European Energy kan solcellsparker också ses som en efterbehandlingsmetod för avslutade torvtäkter. Vid solcellsparken i Hästhagen kommer bland annat ängsväxter att planteras i anslutning till solcellerna vilket enligt företaget kommer att förbättra livsmiljön för bin och fjärilar. 

”Vi är måna om att arbetet framåt sker i nära dialog med lokala intressenter och med stor respekt för natur- och miljövärden”, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef på European Energy i Sverige.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.