Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Azar gör sig till solenergins profet”

Publicerad: 12 april 2012, 07:15

Miljöprofessorns energivisioner får mothugg


Ämnen i artikeln:

Solenergi

Satsningar på sol- och vindenergi kan ta oss ur klimatkrisen, skrev professor Christian Azar på DN-debatt i tisdags. Men tidningens ledarskribent Johannes Åman menar att kyligt omdöme är minst lika viktigt som högtflygande visioner.

Tekniken för sol och
vind är inte problemfri och behöver utvecklas, menar han i gårdagens ledare. Han jämför dagens solkraftsivrare med de kärnkraftsförespråkare som på 1970-talet lovade att vi snart skulle få "fri energi" med hjälp av fusionskraft. Problemet då liksom nu, menar Åman, är att tekniken inte är mogen.

– Motsvarande lilla hake finns i Azars vision om den framtida solenergin: Tekniken är ännu inte fullt utvecklad. Vad som skulle behövas är inte minst det Azar kallar ”metoder för att hantera vindens och solens variabilitet”. Med andra ord: Ibland är solens strålar för svaga. Och där solen skiner med full kraft, till exempel i Saharas öken, är problemet att större delen av efterfrågan på energin finns någon annanstans långt därifrån, skriver Johannes Åman.

Johannes Åman håller
med om att det krävs ett pris på koldioxid och fortsatt stöd till teknikutveckling. Men samtidigt menar han att det inte går att försvara alla interventioner på marknaden med sådana argument – och pekar på de misslyckade satsningarna på etanol.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Solenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.