Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Barroso blockerar energisparplan

Publicerad: 29 oktober 2009, 08:25

EU-kommissionären Barroso har stoppat publiceringen av ett skärpt förslag till energieffektiviseringsplan.


Ämnen i artikeln:

EtsUtsläppsrätter

EU-kommissionären José Manuel Barroso har stoppat publiceringen av ett skärpt förslag till energieffektiviseringsplan. Förslaget var tänkt att presenteras i slutet av året men har nu skjutits på framtiden.

Kritiska EU-parlamentariker menar att Barrosos tveksamhet beror på att ett rättsligt bindande direktiv skulle sänka priset på den lönsamma handeln med utsläppsrätter.

”Kommissionen hindrar det billigaste sättet att minska utsläppen för att kunna behålla ett högt pris på utsläppsrätterna” säger EU-parlamentarikern Claude Turmes från de Gröna till nyhetsbrevet ENDS Europe.

Att energieffektivisera med 20 procent och höja andelen förnyelsebar energi leder enligt honom till 20 procent lägre utsläpp och det kommer i sin tur att pressa ned priserna på det stora antalet utsläppsrätter på marknaden.

Claude Turmes motsätter sig därför idén att tillsätta en speciell klimatkommissionär i EU eftersom dennes viktigaste arbetsuppgift skulle bli att utveckla en stark marknad för utsläppshandel – på bekostnad av arbetet med energieffektivisering.

Det går att tjäna stora pengar på utsläppsrätter som inte utnyttjas under handelsperioden fram till 2012. Inte minst östeuropeiska medlemsländer har värnat om överskottet i systemet som kan vara värt cirka 700 miljarder kronor.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt
 

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EtsUtsläppsrätter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.