Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Birmingham storsatsar på solenergi

Publicerad: 5 oktober 2010, 05:16

Birmingham har planer på att installera solpaneler i upp till 10 000 bostadshus.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolpanelerTeknik

Birminghams kommunfullmäktige har planer på att genomföra Storbritanniens kanske största enskilda satsning på solenergi. 10 000 kommunala hyreshus, varav många ligger i stadens fattigare områden, ska utrustas med solpaneler.

Enligt rapporter i The Guardian enades Birmingham City Council förra veckan om att satsa 100 miljoner pund i projektet, som kommer hjälpa staden att nå målet om att tio procent av hushållen ska drivas med förnyelsebar energi 2015. Staden har även som mål att minska koldioxidutsläppen med 60 procent innan 2026, skriver BusinessGreen.

Utöver att spara såväl energi som pengar för de boende, så hoppas staden att projektet ska leda till fler utbildnings- och arbetstillfällen samt stärka den gröna industrin.

– Birmingham Energy Savers-programmet erbjuder en fantastisk möjlighet för invånare och företag att minska sina koldioxidutsläpp, och samtidigt spara tusentals pund genom att reducera framtida elräkningar, säger Paul Tilsley från Birmingham City Council.

Enligt staden kommer ett typiskt familjehushåll att spara hundratals pund per år tack vare solpanelsinstallationerna. Affärsbanker står för ungefär halva investeringen, medan energibolag och staden (via lån) står för 25 miljoner pund vardera.

Hushåll som deltar i programmet kommer att betala en avgift på sina elräkningar för att betala av det ursprungliga lånet. Men de styrande försäkrar att alla nya kostnader med råge kommer att uppvägas av de energibesparingar som solpanelerna kommer att medföra.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News