fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Blå vätgas värre än att bränna naturgas

Publicerad: 12 augusti 2021, 09:35

Tankstation med vätgas. Endast grön vätgas ger nettonollutsläpp och nu visar forskning att blå vätgas kan vara värre än att förbränna naturgas. Foto: JONGHO SHIN

Vätgas som framställs från naturgas med koldioxidinfångning ger i själva verket upphov till större utsläpp än att bara förbränna själva naturgasen, visar ny forskningsstudie.

Ämnen i artikeln:

CcsBioenergiBiogasNaturgasFörnybar EnergiForskning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I flera länder anses vätgas framställd från naturgas med påkopplad CCS-teknik, så kallad blå vätgas, vara en självklar del i omställningen av samhället. I Storbritannien har 75 procent av stödet till vätgassatsningar gått till blå vätgas.

Men nu visar amerikanska forskare i en studie att den blåa vätgasen släpper ut 20 procent mer koldioxid jämfört med förbränning av själva naturgasen. Det beror på att forskarna tagit hänsyn till hela livscykeln, vilket inkluderar metanutsläpp vid utvinningen och koldioxidutsläppet som genereras vid användningen av CCS-tekniken.

Forskarna menar också att själva processen är ineffektiv, eftersom det krävs flera ton naturgas för att framställa ett enda ton blå vätgas. Med sin studie vill de skicka en varningssignal till de regeringar världen över som nu satsar sina pengar på blå vätgas i stället för att lägga pengarna på den verkliga nollutsläpparen: den gröna vätgasen.

Studien är vetenskapligt granskad men ännu inte nätpublicerad men återges av en rad anglosaxiska medier.

Den vätgas som framställs ur fossilgas utan CCS kallas för grå vätgas. Grön vätgas framställs genom spjälkning av vatten med energi från förnybara energikällor.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev