Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Boverket ska se över energikraven för investeringsstöd

Publicerad: 15 maj 2020, 09:48

Nya EU-regler för byggnaders energiprestanda behöver anpassas till dagens investeringsstöd för bostadsbyggande. Boverket få sex veckor på sig att snabbutreda detta.


Regeringen beslutade i går att energikraven i förordningen om investeringsstöd för nya bostäder ska ses över för att säkerställa att de även fortsättningsvis främjar ett energieffektivt byggande. Det handlar om en snabbutredning som Boverket ska vara klara med den 26 juni. 

Bakgrunden till uppdraget är Europaparlamentets och rådets direktiv om byggnaders energiprestanda som reviderades 2010 och omarbetades 2018. Boverket har utrett ett förslag till uppdaterade energihushållningsregler i Boverkets byggregler, BBR, som föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

Det får i sin tur konsekvenser för kraven om energiprestanda i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande. Boverket ska nu i en snabbutredning bedöma om de kraven är väl avvägda när de beräknas enligt de nya reglerna. Är de inte det ska nya kravnivåer föreslås.

– För att nå våra högt ställda klimatpolitiska mål behöver vi säkerställa att regelverken främjar ett energieffektivt byggande. Därför får Boverket detta uppdrag, säger bostadsminister Per Bolund, i en kommentar,

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News