Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Brittiska energibesparingar blir solkraft i Afrika

Publicerad: 9 november 2010, 07:11

Skulle du kunna dra ner din energianvändning på jobbet? Det kanske skulle gå lättare ifall besparingarna gick till att finansiera solkraft i utvecklingsländer? Det tror i alla fall kommunikationsbyrån Wieden + Kennedy som startar ett nytt projekt ihop med välgörenhetsorganisationen Solar Aid.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolkraftTeknik

Ibland kan ens egna modesta ansträngningar för att minska energianvändningen kännas futtiga och nästan meningslösa. Och det är i sådana situationer som man behöver påminna sig själv om att man faktiskt gör skillnad.

Brittiska kommunikationsbyrån Wieden + Kennedy har tillsammans med Solar Aid startat ett nytt projekt som slår flera flugor i samma smäll. Alla pengar företaget tjänar in genom att minska sin energianvändning går till att finansiera solpaneler på ett barnhem i Nairobi, Kenya. På så sätt skapar företaget en ökad medvetenhet hos de anställda, sparar el och gör framförallt en viktig insats för fattiga barn i Afrika.

Skärmsläckare och LED-indikatorer kommer att visa de anställda i realtid hur mycket energi de använder samt vad en minskning i London skulle medföra i Afrika. Om kommunikationsbyråns London-kontor minskar sin elanvändning med tio procent under ett år så sparar man tillräckligt med pengar för att kunna lysa upp fyra klassrum och ett kök med solpaneler i Nairobi.

Och tanken är att projektet ska växa sig mycket större än till att bara inkludera ett företag och ett barnhem. När pilotfasen är avklarad kommer man att sprida programvaran (med öppen källkod), som ska fungera med alla energiövervakare på marknaden. Förhoppningen är att företag och skolor över hela Storbritannien ska nappa på idén.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.