Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Brytpunkt: Investeringar i förnybart mer lönsamt än fossilt

Publicerad: 28 december 2016, 13:09

Att investera i förnybar energi har tidigare ansetts riskfyllt och komplicerat men nu har de största hindren röjts ur vägen och i mer än 30 länder är det redan mer lönsamt att investera i förnybar energi än i fossila bränslen.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I mer än 30 länder är det nu mer lönsamt att investera i sol- eller vindenergi än i nya fossila bränslen. Det framgår av “Renewable Infrastructure Investment Handbook” som tagits fram av World Economic Forum för att hjälpa institutioner som är intresserade av klimatfinansiering. Enligt WEForum så har investeringar i förnybar energi historiskt sett förhindrats av två faktorer. Den ena är att det har varit svårt för institutionella investerare att placera stora mängder kapital i en ny bransch. Den andra är att det ansetts vara riskfyllt att investera i ny teknik som ligger i framkant.

Men under de senaste fem åren har utvecklingen gått framåt, både det som rör branschens storlek och det som rör teknikutvecklingen. Under klimatmötet i Paris 20115 slog man fast att förnybar energi kommer att behöva investeringar på tusen miljarder dollar årligen om världen ska klara att möta målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader. Idag är det bara 0,4 procent av tillgångarna bland världens 500 största investerare som är lågkoldioxidinvesteringar. Det innebär att det finns en enorm investeringspotential inom förnybar energi, skriver WEForum.

När det gäller teknikutvecklingen, särskilt då det kommer till solcellsteknik och vindkraftsteknik, så har effektiviteten ökat exponentiellt under de senaste åren. Detta har gjort att tekniken i dag kan räknas som ekonomiskt konkurrenskraftig i många lägen. Enligt Michael Drexler, Head of Investors Industries på WEForum, så har förnybar energi nått en brytpunkt där det blivit en bra investeringsmöjlighet med långsiktigt, stabil och inflationsskyddad vinst.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.