lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Butikernas okända energislukare

Publicerad: 7 april 2011, 05:31

I affärer, kiosker och på macken. De står överallt och du ser dem bara om du är törstig. I värsta fall drar de mer el än ett helt hushåll.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenBioenergiBiogasEnergieffektivisering

Dryckeskylar kan vara riktiga energislukare och elkostnaden för en enda kyl kan bli så hög som 12.000 kronor per år. Fem likadana kylar ger en kostnad på 60.000 kr årligen. Det visar ett test från Energimyndighetens Testlab. Men förbrukningen varierar stort med modell. Öppna cylindrar, boxar och skåp med eller utan dörrar är vanliga modeller. Förbrukningen varierar mellan 1.646 och 7.975 kWh per år på de testade modellerna.

Myndigheten jämför förbrukningen med de cirka 5.000 kWh om året en familj i villa använder för all sin hushållsel.

Kylarna är vanliga, det finns omkring 80.000 av dem i landet. Företag lånar oftast dryckeskylarna från distributörer och har inte koll på energiförbrukningen, menar myndigheten.

En av de testade kylarna, Scancool OFC 180.

Mest el förbrukar större kylar utan dörrar. Den nattgardin som ofta finns på den här typen av kylar minskar förbrukningen marginellt, enligt testet.

– De kylar som drar minst el i testet har dörrar och energisnål belysning, säger Stefan Nording, projektledare för testat, i en kommentar.

Testlab drar slutsatsen att företag har stora möjligheter att spara energi genom att välja kyl med låg förbrukning. Något ekodesignkrav på kommersiella kylar finns inte men en förstudie pågår, uppger Energimyndigheten.

Läs hela testet på Energimyndighetens webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev