söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

CAN Europe: Potentiell energiprisreglering i EU understryker behovet av energiomställning

Publicerad: 2 mars 2022, 10:22

Konflikten i Ukraina har lett till kraftigt höjda naturgaspriser.

Foto: Getty

EU-kommissionen utesluter inte energiprisregleringar som följd av Rysslands invasion av Ukraina. Den rådande situationen tydliggör behovet av att snabba på energiomställningen, menar CAN Europe.

Ämnen i artikeln:

RysslandEu-kommissionenBioenergiBiogasFörnybar EnergiNaturgasOlja

KT


EU-kommissionen utesluter inte ett pristak på naturgas vid en förvärrad energikris i Europa. Det budskapet framfördes av energikommissionär Kadri Simson efter måndagens extrainsatta energiministermöte

Flera medlemsländer kräver nu att EU-kommissionen ingriper för att motverka rusande energipriser och minska de ekonomiska skadeverkningarna. Trots detta tycks fortfarande en majoritet av medlemsländerna anse att fördelarna med rådande marknadsmodell överväger nackdelarna. Energikommissionär Simson försäkrade att eventuella åtgärder kommer att utföras med försiktighet.

Den övergripande slutsatsen efter mötet var att EU har god energiberedskap och skulle klara försörjningen både denna och nästkommande vinter även om Ryssland skulle avbryta sina gasleveranser. Det extremt svårbedömda läget har dock medfört att såväl gas- som oljeköpare drabbats av rejäla prisökningar.

Enligt Climate Action Network Europe, CAN Europe, understryker diskussionerna på energiministermötet behovet av att snabba på energiomställningen.

”Medan vi står i solidaritet med de oskyldiga människor som drabbas av konflikten i Ukraina och Ryssland, ser vi tydligare än någonsin hur angeläget det är att reformera vårt energisystem. Ju snabbare EU och medlemsländerna skalar upp förnybara energikällor och energieffektivisering, desto snabbare kan vi bli av med vårt fossilberoende” sade Dora Petroula, CAN Europoes vice direktör, i en kommentar.

”En övergång till ett förnybart energisystem är också en försäkring för mer fredliga samhällen”, avslutade hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev