lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Centerpartiet tror inte på energikommission före valet

Publicerad: 11 december 2014, 12:17

Energiminister Ibrahim Baylan (S) tänker fortsätta driva på för en energikommission. Men Centerpartiets energipolitiska talesperson tror inte det kommer att mynna ut i något konkret före det extra valet.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietKristdemokraternaStefan LöfvenBioenergiBiogas

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 december.

När Miljöaktuellt pratade med energiminister Ibrahim Baylan (S) i fredags, några dagar efter att Stefan Löfven utlyst extraval, sade energiministern att regeringens ambition är att fortsätta driva på för en energikommission som kan presentera en bred överenskommelse om energipolitiken i Sverige. Mer konkreta planer ska presenteras i början av nästa år. Men Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, tror inte att det blir någon energikommission – i alla fall inte före valet. I en mejlkommentar till Miljöaktuellt säger han:

”Vi har inte sett någon inbjudan, något upplägg eller vilka förutsättningar som ligger till grund för en sådan kommission. Innan vi sett något är det därför väldigt svårt att ta ställning till hur vi kommer att agera.”

Enligt Rickard Nordin är Centerpartiets grundinställning att man kommer vara öppna för blocköverskridande samtal ”så länge tidigare blocköverskridande överenskommelser ligger fast”.

Han tillägger: ”Jag har dock svårt att se hur vi ska kunna hinna komma speciellt långt i en energikommission innan valet och om styrkeförhållandena i riksdagen skulle ändras, ändras också ledningen av en sådan kommission, vilket nog gör mycket nedlagt arbete ogjort. Min uppfattning är att jag inte tror att inbjudan kommer komma innan valet, men om den gör det så får vi givetvis se vad den innehåller och då tillsammans med Allianskollegorna bestämma hur vi går vidare.”

Även Penilla Gunther, energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna, är inne på ett liknande spår.

"Just nu ser jag inte hur en energikommission skulle kunna komma fram med bättre förslag än den överenskommelse som redan finns", skriver hon till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev