onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Då kan alla energiproblem vara lösta

Publicerad: 13 februari 2014, 09:32

Drömmen om fusionskraft har gäckat människan länge. Men nu har forskarna tagit ett viktigt genombrott.

Ämnen i artikeln:

KthNatureBioenergiBiogas

Den dagen människan kan använda fusionsenergi – den energi som uppstår vid sammanslagning av lätta atomkärnor och den energi som driver solen och alla stjärnor – kommer våra energiproblem i princip vara lösta. Det menar i varje fall teknikens entusiaster.

Nu har amerikanska forskare gjort ett stort genombrott då de för första gången lyckats få ut mer energi ur en fusionsreaktion än vad de tillfört. Studien redovisas i tidskriften Nature och i experimenten har man riktat 192 laserstrålar in i en pytteliten centimeterstor kapser innehållande små mängder deuterium och tritrium – de två beståndsdelarna i fusionsbränsle. Resultatet när laserstrålarna träffade bränslet var en extrem hetta som alltså innehöll mer energi än den tillförda.
– Resultaten är mycket lovvärda, mycket genuina. Det hela är ett viktigt och nödvändigt steg på vägen mot fusionskraft", säger Torbjörn Hellsten, professor i teoretisk fusionsplasmafysik vid KTH till TT.

En av fördelarna med fusionskraft är att det finns obegränsade mängder av deuterium och tritrium. En annan är att det radioaktiva materialet är kortlivat och att mängden bränsle är så liten att man inte riskerar stora olyckor – som i kärnkraften. Torbjörn Hellsten tror emellertid att det lär dröja innan tekniken kan användas på riktigt – mellan 30 till 50 år.
– Nu har vi ökat energimängden med det dubbla. Men det krävs att vi ökar mängden 50 gånger. Det krävs stora anläggningar och mycket finjustering", säger han till TT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev