torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Dagens tips: Så löser du världens energiproblem (via internet)

Publicerad: 15 december 2009, 11:31

Energisystem, energibehov, koldioxidskatt – komplexa saker blir enkla i ett nytt webbaserat verktyg från Chalmers.

Ämnen i artikeln:

Cop 15BioenergiBiogas

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Chalmers Tekniska högskola lanserar nu det interaktiva webverktyget GETonline som hjälper användare att förstå de komplexa sambanden mellan exempelvis energibehov, koldioxidskatt och nya energiteknik.

Genom att ändra olika parametrar som påverkar ett energisystems utveckling, exempel resurstillgång, efterfråga och politiska beslut, så beräknar verktyget hur man så kostnadseffektivt som möjligt möter behov och vilken faktiskt klimatpåverkan som uppstår.

Verktyget är kopplat till den modell som forskarna på fysisk resursteori använt för att undersöka olika scenarier inför Köpenhamnsmötet.

– Ett val med låg koldioxidskatt och hög energiförbrukning ger inte oväntat ett energiscenario som till stora delar baseras på olja och kol med kraftigt stigande koldioxidhalt i atmosfären. Ett val med högre koldioxidskatt, hög energiförbrukning och teknik för koldioxidlagring ger typiskt ett scenario där fossila bränslen kan fortsätta expandera under en period innan solenergi blir den dominerande energikällan. På så vis kan användaren pröva sig fram och få en uppfattning om de framtida konsekvenserna av olika val vi gör i dag, förklarar Kristian Lindgren, professor i komplexa system på avdelningen för fysisk resursteori på Chalmers.

Verktyget som ska användas bland annat i undervisningen på Chalmers hoppas man ska ge studenterna en mer konkret bild av hur och med vilka styrmedel som framtidens energisystem kan påverkas.

– De scenarier modellen ger får inte ses som prognoser utan snarare som illustrationer av hur resurser och teknologier kan kombineras för att möta olika energibehov och klimatrelaterade begränsningar på ett kostnadseffektivt sätt, betonar Kristian Lindgren.


Läs mer och testa att lösa världens energiproblem själv på Chalmers egen hemsida för GETOnline
 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev