Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Dags för beslut om slutförvar

Publicerad: 27 januari 2022, 10:45

SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn där man utvecklar kopparkapslarna för det svenska slutförvaret.

Foto: Adam Ihse/TT

I dag klockan 16:30 väntas regeringen ge besked om det svenska slutförvaret. Sverige blir då i så fall det andra landet i världen som fattar ett sådant beslut.


Klockan 16:30 kommer regeringen att hålla en presskonferens där miljöminister Annika Strandhäll (S) väntas ge besked om slutförvaret för det svenska kärnavfallet. Beskedet som väntas komma handlar om ansökningarna för anläggningen för inkapsling i Oskarshamn  samt anläggningen för själva slutförvaret i Forsmark. Anläggningarna ingår i Svensk Kärnbränslehantering AB:s omdiskuterade system för slutförvar. 

Beslutet att skynda på processen kring slutförvaret har fått stark kritik från flera håll men har tvingats fram efter påtryckningar från Liberalerna och Kristdemokraterna som i höstas hotade med en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll. 

Greenpeace är den av de intressenter som är kraftigt kritiska mot att skynda fram ett beslut om slutförvar för kärnkraften. Greenpeace påpekar i dag bland annat att flera forskare ifrågasatt tillförlitligheten i de kopparkapslar som ska användas i det system regeringen i dag beslutar om.

”Kärnkraftsindustrin är angelägen om att få det olösta problemet med avfallet från kärnkraften ‘ur världen’. Men vi är fortfarande långt från att ha en säker metod som kan hantera slutförvaret. Trots att inget land i världen har en lösning som kan garantera säker förvaring av radioaktivt kärnbränsle tillåts kärnkraftsindustrin att fortsätta producera livsfarligt avfall”, säger Rolf Lindahl på Greenpeace i en kommentar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.