Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Danmark storsatsar på förnybar energi

Publicerad: 22 maj 2012, 12:51

2020 ska 80 procent av Danmarks elektricitet komma från förnybara energikällor.


Ämnen i artikeln:

BioenergiCleantechDanmarkFörnybar EnergiGreentechMiljöteknikPolitikVindenergiVindkraft

En ny klimatuppgörelse har slutits mellan samtliga danska partier. Vindkraften får en central roll i omställningen till förnybara energikällor, och ska stå för hälften av landets elbehov 2020, skriver Vindkraftsnytt.

– Vi pratar om dubbelt upp med vind. I dag får vi 25 procent av vår elektricitet från vind, nu blir det 50 procent. Ovanpå det får vi mer förnybar energi ifrån biogas och biomassa och allt som allt ska 80 procent av vår elektricitet ska komma från förnybar energi 2020, sade Martin Lindegaard, dansk klimat- och energiminister, till SR vid ett besök i Malmö.

Den nya satsningen kommer att kräva extra investeringar på 3,5 miljarder danska kronor fram till 2020.

– Det är faktiskt billigare att gå den här vägen än att inte göra det. Priserna på olja, kol och gas stiger vecka för vecka medan priserna för vind, sol, och biogas faller och faller. De investeringar vi ska göra idag står ju sig i 30-40 år, sade Martin Lindegaard till SR.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.