Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Därför är lönsam energieffektivisering en myt

Publicerad: 4 juli 2011, 16:12

En vanlig uppfattning är att energieffektivisering är lågt hängande frukter som ger direkta besparingar för företagen. Detta är emellertid en myt, enligt Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo.


Miljonprogrammets bostäder är i stort behov av upprustning och entusiastiska politiker hurra på och menar att man nu har möjlighet att energieffektivisera. En bild som ofta lyfts fram är just att energieffektivisering vid upprustning är en lågt hängande frukt som är lönsamma och att besparingarna kan finansiera själva upprustningen.

Enligt en ny undersökning som Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag gjort är det tyvärr inte riktigt så enkelt. För att nå det nationella miljömålet om att halvera energianvändningen i bostadssektorn år 2050 krävs det att energianvändningen halveras vid varje upprustning. Enligt Sabo kommer det att bli mycket svårt ekonomiskt att klara detta. Kostnaderna för energieffektiviseringarna anses vara stora och besparingarna relativt små.
– Det är inte så lätt som många vill göra gällande, att energieffektivisering alltid lönar sig ekonomiskt, säger Sabos expert på energifrågor Therese Rydstedt.

I rapporten konstaterar man att det samma enerigeffektiviseringsåtgärd kan påverka företagens ekonomi på olika sätt beroende på vilken marknad fastigheten befinner sig. Det räcker enligt rapporten inte bara att se på fastighetens förändrade värde, utan man måste också se på saker som resultatets utveckling, kassaflödet och soliditeten.

Slutsatsen är att en halvering av energianvändningen i miljonprogrammet sällan kan finansieras enbart genom sänkta driftskostnader. För att fastighetsbolagen ska få ekonomi i sina satsningar så krävs det höjda hyror. Och i miljonprogrammets områden är köpkraften också låg, vilket gör att utrymmet för höjda hyror är litet.
– Dessutom måste man komma ihåg att energieffektivisering inte är ett mål i sig, utan ett mål för att nå andra mål – till exempel minskade klimatgasutsläpp. På vissa håll har man redan idag en bra fjärrvärmelösning med låga klimatgasutsläpp, där ger ju till exempel energieffektivisering små effekter som gynnar klimatet men är ändå viktigt för att till exempel minska resursförbrukningen, säger Therese Rydstedt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.