Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Därför är Tyskland bäst på energismarta investeringar

Publicerad: 23 November 2009, 10:45

WWF har jämfört hundratals energisatsningar i G20-länderna. Bäst resultat får Tyskland.


Ämnen i artikeln:

EnergieffektiviseringWWF

Världen är fyll av smarta strategier för att minska energianvändningen. Enlaigt en ny rapport ligger Tyskland främst på området, tätt följt av Mexiko och USA. WWF konstaterar ockå att energisnåla byggnader, inmatningstariffer för el och kollektiva transporter inte bara är bra för klimatet och miljön, utan också för ekonomin och jobben.

Att Tyskland utmärker sig som bäst i rapporten beror enligt WWF på sin storsatsning på energieffektivisering i byggnader och inmatningstariffer för el från förnybara källor som solpaneler. WWF konstaterar också att systemet med inmatningstariffer testats med goda resultat i ett 50-tal länder, men i Sverige har man valt att avvakta.

WWF:s globala rapport heter ”Scorecards on best and worst policies for a green new deal”. I den kan man också läsa om Mexikos nätverk för effektiva snabbussar i mångmiljonstäderna. Satsningen på lokaltrafik i Mexiko gynnar både miljö, hälsa och ekonomi. En annan satsning som lyfts fram är Kinas program för energieffektivisering som också varit framgångsrik.

USA
program för låginkomstfamiljer som vill satsa på isolering och enrgisparåtgärder med hjälp av vindkraft, solenergi, bergvärme och bioenergi har också rankats högt i rapporten.

WWF kopplar också rapporten till klimatförändringarna och efterlyser mer klimatfinansiering för utvecklingsländerna i nästa investeringsvåg inom energieffektivisering.
– Ekonomiska styrmedel och offentliga medel för större investeringar visar sig vara mer effektiva än EUs utsläppshandelssystem, säger WWF:s klimatchef Stefan Henningsson i en kommentar.

Rapporten
berättar också om dåliga och olönsamma investeringar inom enerigeffektivisering. Hit räknas subventioner för gruvnäring, energiintensiv industri, kärnkraft och slösaktig vattenhantering.

Några svenska energieffektiviseringsprojekt fanns inte med i rankingen.

Här är några av rapportens högst rankade energieffektiviseringsåtgärder:

- Inmatningstariffer för förnybar energi, poäng 15,0 (Tyskland)
- Nätverk för effektiva snabbussar, poäng 14,2 (Mexiko)
- Isoleringsstöd till låginkomstfamiljer, poäng 13,8 (USA)
- Skattelättnader för förnybar energi, poäng 13,7 (USA)

Läs hela rapporten här.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EnergieffektiviseringWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.