tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Därför bör företag bli bättre på att använda spillvärme

Publicerad: 19 april 2022, 09:29

Företag har mycket att vinna på att ta till vara på spillvärme från exempelvis industrin, enligt forskare. Foto: Getty Images/July Alcantara

Trots en stor potential för att minska energibehov och kostnader används spillvärme i dag i liten omfattning. Nu pekar forskare ut flera fördelar för näringslivet att ta till vara på resursen.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöBioenergiBiogas

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Spillvärme från industrin skulle kunna användas för att täcka en fjärdedel av hela EU:s uppvärmningsbehov, men resursen används i dag i liten omfattning. En utmaning med att öka nyttjandet av spillvärme handlar om att företag från olika branscher ska koppla ihop sig och även blir beroende av varandra. Samtidigt finns flera fördelar med att ta vara på spillvärme. I en ny rapport där IVL Svenska Miljöinstitutet deltagit beskrivs nytta som nya intäktsströmmar, minskad kostnad för kylning och förbättrad miljöprestanda.

Kylbehov är enligt IVL något som ökar i Sverige, inte minst i kontorsfastigheter, och längre söderut i Europa är det ett påtagligt stort behov som oftast tillgodoses med eldrivna kylmaskiner.

”Här kan industriell spillvärme fylla en viktig funktion. Det har låg driftkostnad och ger bättre miljöprestanda än om fossila bränslen används. Det gör också att företagen blir mindre sårbara för svängningar i bränsle- och elpriser, samt minskar behovet av investeringar i värmepannor eller kylmaskiner, säger Sofia Klugman, energiexpert och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar.

Läs rapporten om nyttan med att använda spillvärme 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev