Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Därför kan bioenergi gynna livsmedelsproduktionen

Publicerad: 19 maj 2011, 09:57

Bioenergi har ansetts konkurrera med livsmedelsproduktion – men FAO menar tvärt om att satsningar på bioenergi kan gynna livsmedelsproduktion. Nu lanserar FAO ett verktyg som ska hjälpa politiker att bedöma för- och nackdelar med investeringar i bioenergi.


Ämnen i artikeln:

BioenergiJordbruk

Nu lanserar FN:s jordbruksorgan FAO ett verktyg som ska hjälpa politiker att bedöma för- och nackdelar med satsningar på bioenergiproduktion.
– Om det görs på rätt sätt och vid rätt tillfälle kan utvecklingen av bioenergi leda investeringar och arbetstillfällen till områden där de verkligen behövs, säger Heiner Thofern på FAO som leder projektet.

Verktyget består av olika utvärderingar som besvarar kritiska frågor om möjligheterna att utveckla bioenergi på en specifik plats.  Frågorna handlar om saker som eventuell påverkatn på livsmedelstillgången, hushållens livsmedelsförsörjning och flera andra frågor om sociala aspekter och miljöfrågor. Verktyget har utvecklats och testats under tre år i Thailand, Tanzania och Peru.

Produktionen
av bioenergi har ofta påståtts konkurrera med världens livsmedelsförsörjning. Denna oro är FAO medveten om och därför finns dessa frågor med i verktygets beräkningar. Men enligt FAO kan satsningar på bioenergi också ofta förbättra livsmedelsförsörjningen genom välbehövliga investeringar i jordbruks- och infrastruktur på landsbygden samt skapandet av nya arbetstillfällen som höjer hushållens inkomster och minskar fattigdomen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

BioenergiJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News