lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Därför kan EU stoppa svensk energisuccé

Publicerad: 13 april 2010, 06:43

Skatterabbater för Sveriges mest energiintensiva företag har inneburit kraftigt minskad energiförbrukning i den svenska industrin. Nu kan en ny EU-regel sätta stopp för succén.

Ämnen i artikeln:

EuBioenergiBiogasPolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är tidningen Riksdag & Departement som uppmärksammar om de nya EU-reglerna som kan komma att stoppa det svenska projektet med skatterabatter för energieffektivisering.

Det var 2004 som 1000 svenska energiintensiva företag erbjöds skatterabbat på 0,5 öre/kWh om de deltog i ett energieffektiviseringsprogram. 87 av företagen nappade på erbjudandet och för dessa företag har energieffektiviseringen blivit en succé. I höstas konstaterade man att det så kalladet PFE-proektet, Program för energieffektivisering, lyckats sänka industrins energiförbrukning med 1,4 terawattimmar vilket motsvarar miljardtals kronor.

Sverige vill fortsätta med projektet och mycket tyder på att det finns fortsatt stora energibesparingar att göra. Men nu kan EU-kommissionens nya regler sätta stopp, meddelar Riksdag & Departement.
– Om Sverige får godkänt av EU-kommissionen för att fortsätta PFE med samma inriktning som i dag finns möjligheter för andra EU-länder att införa motsvarande program. Min bedömning är att detta för hela EU kan handla om energieffektivisering med många tiotal terawattimmar per år, säger Per Högström, ansvarig handläggare på näringsdepartementet till Riksdag & Departement.

Problemet för det svenska PFE-projektet är att det i EU från 2013 gäller ett nytt regelverk vilket gör att EU-kommissionen Sverige ska kunna verifiera att skatterabatten är motiverad. Dessutom vill EU-kommissionen att Sverige ska göra en tydlig jämförelse mellan de 87 PFE-företagen och de 900 som avstod från skatterabatten. Något som Sverige tycker är orimligt.
– Det är helt orimligt att verifieringen ska förutsätta att vi inhämtar svar från 900 företag, säger Per Högström.

I maj förra året ansökte Sverige om ett nytt PFE-program. Nu hoppas näringsdepartementet på att få ett preliminärt besked från EU-kommissionen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev