Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Därför kan naturgas slå ut satsningen på förnybar energi

Publicerad: 30 november 2010, 09:40

IEA förutspår att naturgas kan bli nästa stora energikälla. Problemet är att satsningar på naturgas riskerar att tränga ut investeringar i miljövänlig förnybar energi.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiNaturgas

Igår höll Näringsdepartementet ett seminarium där den internationella energimyndigheten IEA:s chefsekonom, Dr. Fatih Birol, presenterade rapporten "World Energy Outlook 2010".

Oljekällorna kommer enligt Fatih Birol snart att börja sina. Men samtidigt menar han att vi istället kan stå inför en gyllene era för naturgas. Den globala tillgången på naturgas är nämligen mycket god, och Fatih Birol pratar om en naturgasrevolution som pågår i det tysta. Enligt Fatih Birol är också tillgången på naturgas så stor att den skulle klara också en kraftig konsumtionsökning utan att priserna skulle stiga nämnvärt.
– Vi beräknar att den globala efterfrågan kommer att öka med 44 procent till år 2035. Och det finns gott om tillgångar, men risken är att den utvecklingen sker på bekostnad av förnybar energi, säger Fatih Birol till sajten Riksdag&Departement.

Det har nämligen redan nu visat sig att investeringarna i förnybar energi minskar. I USA är till exempel investeringarna i förnybar energi 70 procent lägre än förra året. I Europa har företag som satsar på förnybar energi det hårt på aktiemarknaden.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiNaturgas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.