Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Därför måste energisektorn satsa mer på IT-säkerhet

Energisektorn som en del av infrastrukturen är en attraktiv måltavla hackerattacker då deras IT-system försörjer stora delar av samhället. Företag och organisationer måste ta proaktiva steg för att skapa hållbara system, skydda sig och inte befinna sig i riskzonen, skriver Richard Kullenberg, Nordenchef på Link11.

Publicerad: 7 februari 2020, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Företag och organisationer måste ta proaktiva steg för att skapa hållbara system för skydda sig mot hackerattacker, skriver Richard Kullenberg, Nordenchef på Link11

Foto: Madelene Kornfehl/Cloudberry


Runt om i världen drabbas energibolag av attacker från hackare. Senast i oktober månad förra året infekterades ett indiskt kärnkraftsbolag av en så kallad malware, ett sabotageprogram med syfte att störa ut bolagets IT-system. I det här fallet pekades Nordkorea ut som angriparen vars målsättning var att samla in information. 

I mars månad upptäcktes ännu en attack mot ett energibolag i USA. Den här gången var det en DDoS-attack som ledde till 10 timmars störningar i bolagets elektriska system, tur nog utan avbrott i energiförsörjningen till anslutna hushåll. 

Även svenska energibolag måste vara på sin vakt mot bakgrund av att IT-systemen blir allt mer avancerade som svar på samhällets krav på digitalisering. 

Den komplicerade infrastrukturen för energiförsörjning ger kriminella många potentiella måltavlor - allt från faciliteterna, decentraliserade energiproducenter, lagring, distributionsnät, traders/exchangers och olika mätpunkter har potentiella svagheter som måste skyddas. 

Varken myndigheter eller nya lagstiftningar kan skydda bolagen från attacker.  Istället handlar det om att inse sina sårbarheter, i att vara en attraktiv måltavla, och arbeta proaktivt för att öka skyddet. 

Trots alla försök i att programmera hållbara och säkra system skapar den mänskliga faktorn säkerhetshål stora nog för avancerade hackare att penetrera. För så kallade ”black hat hackers” är dessa mycket lukrativa att upptäcka då informationen kan säljas och lösensummor kan krävas för att få dem åtgärdade. 

Inom den närmaste framtiden kan vi med stor säkerhet anta att attacker mot kritiska infrastrukturer kommer att öka. En utveckling som ökar risken ännu mer är att allt fler skaffar smarta hem. Med en allt mer komplicerad IT-struktur i våra hem har hackarens möjligheter att upptäcka säkerhetshål mångdubblats. 

De säkerhetslösningar som energibranschen väljer bör vara skalbar. Attackernas kraftkälla är i dag molnet, som kapas eller infiltreras för att skapa högst möjliga skada. En molnbaserad och skalbar säkerhetslösning kan motstå attackerna med lika eller mer kraft inom bara några minuter. Time-to-action är av största vikt när det gäller kritiska infrastrukturer. 

En modern säkerhetslösning använder artificiell intelligens och mönsterigenkänning. Redan innan den mänskliga resursen upptäcker en attack ska systemen ha identifierat oegentligheter i både nätverk och mjukvara samt initierat ett skydd. 

Oavsett om attacken kommer utifrån eller inifrån kan artificiell intelligens upptäcka avvikelser mellan faktiskt beteende och driftsmål, dygnet runt. AI och skalbarhet är nycklarna till att skapa löpande säkerhet för kritiska infrastrukturer.

Richard Kullenberg,
Nordenchef Link11

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.