Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

”Därför måste vi satsa på solenergi nu”

Publicerad: 5 augusti 2009, 07:29

”En kraftfull satsning på solenergi ger jobb och konkurrenskraft åt Sverige redan i dag, och bidrar till en ledande roll i den globala klimatomställningen” skriver Claes Claes Västerteg, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet samt Lars Andrén och Andrew Machirant på föreningen Svensk Solenergi.


Ämnen i artikeln:

PolitikSolenergi

Solenergi har störst långsiktig potential av alla förnybara energislag. Centerpartiet och solenergibranschen manar nu gemensamt till en nationell, samling för att få till stånd kraftfulla åtgärder på området. Ett rimligt mål är 20 TWh solenergi i Sverige år 2030, lika fördelat mellan solel och solvärme. Förutom långsiktig klimatnytta kommer detta att ge jobb och exportintäkter redan i dag.

Centerpartiets stämma beslutade i maj att det bör utarbetas en nationell vision med inriktningen att Sverige ska ha 10 TWh solel och 10 TWh solvärme år 2030. Det motsvarar användningen av hushållsel i två miljoner villor respektive uppvärmningsbehovet i en stad av Stockholms storlek.

Nu gör Centerpartiet och solenergibranschen gemensam sak för att etablera denna långsiktiga och ambitiösa vision, som kan bidra till att Sverige når sina långsiktiga klimatmål och att vi behåller positionen som en av världens främsta nationer inom solenergiteknik.

Potentialen för solenergi – direkt omvandling av solinstrålning till värme och elektricitet – är enorm. Branschen växer med cirka 40 procent per år och sysselsätter tiotusentals personer bara i Europa, vilket till stor del beror på att flera länder satsar massivt på stöd och aktiv utveckling av sektorn.

Centerpartiet och solenergibranschen
vill att installation av solfångare och solceller ska uppmuntras vid alla ny- och ombyggnationer av fastigheter. Kommuner bör ges möjlighet att förorda exempelvis solvärmebaserad uppvärmning i detaljplaner för nya bostads- och fritidshusområden.

Det är viktigt att regering och riksdag ger signalen att solenergi inte bara är en fråga för framtiden, tekniken fungerar här och nu. Regeringens nya investeringsstöd till solcellssystem, som omfattar cirka 50 miljoner kronor per år fram till 2011, är ett viktigt steg i denna riktning. Företag och privatpersoner kan från och med juli i år få tillbaka upp till 60 procent av investeringskostnaden. Fram till 2011 finns även ett generellt stöd för solvärmeinstallationer på upp till 7 500 kronor per hushåll, eller tre miljoner kronor för storskaliga projekt.

Centerpartiet och solenergibranschen kommer gemensamt verka för en snabb utveckling av ”intelligenta elnät” eller ”smart grids”, som tar emot överskottsel från exempelvis solceller. När hushåll och företag, som producerar mer el än de förbrukar, kan sälja sitt överskott får vi inte bara en välbehövlig mångfald av elproducenter, konkurrens och prispress nedåt – elmarknaden kommer dessutom att få en helt ny och mycket attraktiv produkt att handla med. Studier visar också att konsumenter som producerar sin egen el eller värme blir mer benägna att använda den effektivt.

20 TWh solenergi är ett högst
substantiellt energitillskott och ett stort steg på vägen mot ett energisystem försörjt enbart av förnybara energikällor. Även med så ambitiösa mål kommer det dock ta många år innan solenergin gör storskalig entré på den svenska energimarknaden. Men vägen dit är mödan värd. En kraftfull satsning på solenergi ger jobb och konkurrenskraft åt Sverige redan i dag, och bidrar till en ledande roll i den globala klimatomställningen.

Claes Västerteg, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet
Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergi
Andrew Machirant, vice ordförande i Svensk Solenergi

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikSolenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.