Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Debatt: Därför energieffektiviseras inte Sverige

Publicerad: 17 december 2010, 08:23

Okunskap och väntan på ny teknik. Det är skälen till att energieffektiviseringen inte sker i den takt den borde, skriver Martin Malmros, vd på Aura Light International i en debattartikel.


Ett sjukhus i Sverige, med verksamhet dygnet runt, bytte nyligen ut 1750 standardlysrör till energisnålare lysrör och minskade därmed sin årliga energikostnad för denna belysning med 10 procent. Positivt för miljön och positivt för ekonomin. Sjukhusets enda åtgärd var just detta, att bara byta ut själva lysrören utan att göra några ytterligare investeringar i ny armatur eller ny teknik. Besparingen på 10 procent kan tyckas liten, men det är faktiskt inte småpotatis det handlar om.

Åtgärden innebär att sjukhuset minskar sina driftskostnader med 75 000 kronor varje år och investeringen kommer att vara helt återbetald inom ca två och ett halvt år. Dessutom minskar sjukhusets CO2 utsläpp med 4 800 kg per år. Ska det vara tillåtet att INTE göra sådana här enkla besparingar för miljö och ekonomi?

Baserat på statistik från branschen, finns det uppskattningsvis 44 miljoner standardlysrör i bruk i Sverige. De flesta av dessa används i privat och offentlig sektor och lyser upp våra skolor, sjukhus, industrier och kontor. Om endast hälften av dessa standardlysör byts ut till energisnålare alternativ enligt exemplet ovan, kan vi gemensamt spara in totalt 359 miljoner kWh varje år. Denna besparing motsvarar 13 247 villors årsförbrukning eller närmare 1000 nya sjukskötersketjänster i vården.

Ännu större energibesparingar på belysning, upp till 80 procent, kan uppnås om även armaturerna ersätts med nyare teknik och vid installation av ljusstyrningssystem. Detta kräver dock också större investeringar. Vår poäng här är, att även de allra enklaste åtgärderna ger stora effekter på kort sikt.

Vad är då problemet och varför genomförs inte de enkla, på gränsen till simpla, åtgärderna överallt?
I våra kontakter med både privata och offentliga verksamheter, upplever vi att det finns en vilja till energibesparing, men att belysning helt enkelt inte ses som en stor energislukare. Detta trots att den ofta står för en tredjedel av elkostnaden i offentliga och kommersiella lokaler.

Men det största hindret som vi ser det, är att många inväntar ny teknik, såsom LED, och helt avvaktar med investeringar tills tekniken blir bättre. Även vi tror på en framtid för LED tekniken, men det kommer att dröja innan LED är svaret på alla belysningsbehov. Dessutom kommer LED att innebära stora initialinvesteringar både för själva ljuskällorna och i ny armatur. Under tiden som privat och offentlig verksamhet avvaktar, menar vi att man går miste om stora energibesparingar. Som vi har beskrivit ovan, ger dagens energieffektiva belysning en omedelbar energibesparing, till en investering som kan betala sig på mindre än två år.

Det finns goda exempel på privata och offentliga verksamheter som har nått långt med energisnålare belysning. Tyvärr är de fortfarande alldeles för få. Att spara energi behöver inte göras svårare än det är. Du som ansvarar för miljöfrågor, visste du om detta? Hur kan du i så fall låta bli att agera? Börja idag! Många bäckar små leder till ett hållbarare samhälle.

Martin Malmros
Vd Aura Light International

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.