Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Debatt: Energismart belysning nyckel i omställningen

Publicerad: 19 december 2013, 11:53

Energieffektivisering är värdens största bränsle. Börja med att byta ut ålderdomlig teknik i skolor, kontor och sjukhus, skriver Näringsutskottets ledamöter Ann-Kristine Johansson ( s ) och Ingemar Nilsson (s).


"Trygg tillgång till el till konkurrenskraftiga priser är viktigt för jobben i Sverige. Miljön kräver förnybar energi som vind, sol och biobränsle. Socialdemokraterna vill att Sverige ska ligga i fronten för ny och innovativ energiforskning.

Men trygg energiförsörjning kräver också effektivisering av energianvändning. International Energy Agency säger att energieffektivisering är väldens största bränsle, som glömts bort.

Ett område med stora möjligheter till energibesparingar är belysning. Men det utnyttjas idag långt ifrån på ett tillfredssällande sätt. Det är alltför vanligt med lokaler där belysningen ständigt är påslagen, oavsett om det fullt dagsljus ute eller om lokalen står tom.

Mycket har hänt de senaste åren och ny belysningsteknik gör, att det finns stora energivinster att göra genom att byta ut gamla system mot ny smartare belysning. Beräkningar visar att energiförbrukningen i offentliga miljöer skulle kunna minska med upp till 80 procent om nya belysningstekniker installerades. Det är möjligt genom att belysningen till exempel automatiskt regleras efter dagsljus och närvaro.

Energimyndigheten har beräknat att 82 procent av vårdlokalerna, 73 procent av skolorna och 46 procent av landets kontor har föråldrade belysningssystem. Förvånansvärt nog installeras ofta den gamla tekniken även i nya byggnader. För fastigheter, vars uppförande och drift står för en betydande del av koldioxidutsläppen, innebär den nya belysningstekniken den enskilt största möjligheten till energibesparingar. Investeringar i energieffektivisering av belysning medför dessutom en stor energibesparing från första dagen.

Utöver miljövinster är modern belysning också ekonomiskt smart. Eftersom det är själva användningen som kostar mest, är investeringen som regel intjänad redan efter tre år. Trots högre inköpspris sänks totalkostnaden genom lägre utgifter för drift och underhåll samt ökad livslängd för produkterna.

Vi skulle kunna spara mängder av energi och många miljoner i pengar varje år i Sverige, om man ersatte samtliga äldre belysningssystem mot moderna. Att satsa på nya belysningssystem skulle därför vara bra både för miljön och för skattebetalarna, som annars riskerar att få betala priset genom höga elräkningar.

Men trots att dessa tekniska lösningar finns för våra kontor, skolor och sjukhus, händer det alldeles för lite. För varje dag som går fortsätter vi att slösa bort en stor del av den energi som behövs för att trygga sysselsättningen och välfärden i landet.

Det som saknas är kunskap hos användarna och framför allt tydlig styrning från regeringen för att vi ska ha trygg och miljövänlig tillgång till energi i landet.

Och som sagt, energieffektivisering är smart och bra. Den sparade energin är den billigaste energin"

Ann-Kristine Johansson, riksdagsledamot (S), Näringsutskottet
Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S), Näringsutskottet

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.