Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Debatt: ”Ukrainakrisen är en möjlighet för svensk energi”

Publicerad: 10 april 2014, 07:59

Sverige kan bli en modell för energiexport och samtidigt minska den ryska energimakten, skriver Jonas Törnblom, ordförande för Sweden China Greentech Alliance


Ämnen i artikeln:

E-handel

”De senaste veckornas utveckling i Ukraina visar med all önskvärd tydlighet på konsekvenserna av ett ensidig energiberoende. EU har haft uppenbara svårigheter att ena sina medlemsländer om genomgripande ekonomiska sanktioner gentemot Ryssland, framför allt på grund av energiberoendet till just Ryssland.

Nu diskuteras aktivt hur Europa skall minska sitt beroende av rysk energi. Statsminister Reinfeldt ser en potential i att sälja svensk elektricitet till Baltikum. I Polen projekteras utbyggnad av hamnar för att ta emot flytande naturgas från Nordafrika och USA.

Men svenska erfarenheter visar på att mycket går att göra genom att nyttja de energikällor som varje land själv förfogar över. Sverige har med råge överträffat EUs mål om förnyelsebar energi (51% gentemot 20 % för EU). Biobränslen är vår enskilt största energikälla (32%). Av all värmepumpsburen geoenergi i EU och Nordamerika uppskattas Sverige producera 25%! Som enda europeiska land används matavfall till fordonsbränsle i stor skala. Och samtidigt är vi långt från potentialen i energieffektivitet och nyttjandet av inhemska energikällor.

Skulle EUs medlemsländer göra samma satsningar på energieffektivitet och egna energikällor skulle förmodligen reaktionerna på Rysslands agerande i Ukraina ha sett annorlunda ut.

Men varför anammar inte andra länder de svenska exemplen? Fortfarande byggs förbränningsanläggningar i Storbritannien med 25% energieffektivitet, medan svenska anläggningar har nästintill 100% för att vi tar hand om både elektriciteten och värmeenergin i processen.

Det främsta skälet till att vi kommit så långt i att använda olika energikällor beror på att vi förmår planera och genomföra komplexa processer med många intressen, både privata och offentliga. Vi har gott om exempel, även inom miljö- och stadsbyggnadsområdena. Dessa svenska projekt lockar 10 000-tals utländska besökare årligen. Men trots det stora intresset är exporten begränsad.

Efter att i över 10 år tagit emot en lång rad delegationer och presenterat svenska miljöteknikprojekt är min slutsats klar. Vi är bra på att visa upp vad vi åstadkommit, men vi är dåliga på att beskriva hur vi gått till väga. Inom ramen för det kinasamarbete inom miljösektorn som jag är ordförande för har vi vid flera tillfällen blivit ombedda beskriva den svenska processen, vilka erfarenheter vi gjort och vad utfallet blivit. Vanliga frågor från utländska besökare är vad satsningarna har kostat, hur de har finansierats och hur man involverat brukarna. Mycket lite av detta finns dokumenterat och tillgängligt för intresserade besökare.

De svenska företag som vill exportera kunskap och teknik kan inte möta detta intresse. Den information som kinesiska och andra länders besökare behöver för att initiera en process på hemmaplan finns hos de svenska kommunerna och inte hos företagen.

Om vi kunde dokumentera ett 15-tal framgångsrika svenska kommunala projekt inom miljö- och energisektorerna skulle våra möjligheter till att inleda kommersiella samarbeten med utländska intressenterna väsentligen förbättras. De utländska besökarna skulle då kunna använda svensk ‘best practice’ för att få i gång en process till vilken svenska företag skulle kunna erbjuda både processtöd och teknik.

Det handlar inte om några stora kostnader, utan framförallt om tillgång till kommunala data samt förmå svenska kommuner ställa upp som referens och rådgivare. Flertalet svenska kommuner och kommunala företag är intresserade men saknar finansiering.

Den svenska regeringen har framgångsrikt marknadsfört Sverige som föregångare inom miljöområdet. Vi har ett unikt läge i att exportera vårt processkunnande och våra tekniska lösningar inom miljö- och energiteknikområdena och därigenom både bidra till jobb och tillväxt i Sverige, en bättre miljö och ett stabilare Europa. Men för detta behövs ett tydligt initiativ från Regeringen, kopplat till en finansiering för att beskriva svenska bra exempel”

Jonas Törnblom, ordförande Sweden China Greentech Alliance och vice vd på Envac AB

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

E-handel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News