Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Debatten om EU:s nya regler för förnybar energi präglas av desinformation”

Publicerad: 30 oktober 2017, 11:42

Foto: Södra & press/MP

DEBATT Omröstningen i EU-parlamentets miljöutskott kring nya regler för förnybar energi beskrivs som en katastrof av alliansens företrädare. Antingen har dessa personer inte förstått beslutet och ärendets gång eller så bedriver man en medveten desinformationskampanj, skriver miljöpartisterna Linnéa Engström, Stina Bergström och Linus Pettersson Lakso.


Förra måndagen röstade EU-parlamentets miljöutskott om nya regler för förnybar energi (RED). I Sverige har alliansens företrädare kritiserat omröstningsresultatet. Det beskrivs som katastrof för planerade investeringar och för utvecklingen av en cirkulär ekonomi. Man påstår även att det innebär ett förbud mot grödbaserade biodrivmedel.

Antingen har dessa personer inte förstått beslutet och ärendets gång för beslutsfattande eller så bedriver man medvetet en desinformationskampanj.

Resultatet i miljöutskottet är inte slutligt utan skall vidare för omröstning i industriutskottet för att sedan röstas av hela EU-parlamentet. Frågan avgörs inte av parlamentet på egen hand. Efter omröstning förhandlas det sedan fram tillsammans med medlemsstaterna och EU-kommissionen. Det slutliga förslaget kommer därför med stor sannolikhet att skilja sig från det som miljöutskottet röstade igenom.

Vi vill poängtera några viktiga resultat från miljöutskottets omröstning som vi menar går i rätt riktning. Utskottet vill se att 35 procent av den slutgiltiga energikonsumtionen inom EU ska vara fossilfri till 2030, jämfört med tidigare mål på 27 procent. Man ökar också kraven på biodrivmedlens klimatprestanda eftersom biodrivmedel i vissa fall kan ha lika dåliga klimatavtryck som fossila drivmedel.

EU-politiken måste göra bättre skillnad mellan bra och dåliga biodrivmedel, vad gäller klimatpåverkan och markanvändning som exempelvis vid avskogning. Därför välkomnar vi särskilt att utskottet föreslår ett förbud mot palmolja från 2021 och att hållbarhetskriterierna stärks för att skydda den biologiska mångfalden.

Alliansens företrädare i EU-parlamentet och Lantmännen hävdar i media att förslaget innebär ett förbud mot grödbaserade biobränslen efter 2030. Det stämmer inte. Vid produktion av bränslen med hög klimatreduktion kan grödbaserade bränslen fortfarande klassas som förnybara. Förslaget hotar inte på något sätt Lantmännens etanol som har en hög klimatprestanda. Tvärtom gynnar förslaget entydigt svensk etanolproduktion och de investeringar som gjorts.

Sammanfattningsvis vet vi inte hur förslaget kommer att se ut i slutändan. Det är en självklarhet att vi gröna i EU-parlamentet och i Sverige vill ha ett regelverk som fokuserar på att främja hållbara biodrivmedel och förnybar energi i syfte att fasa ut det fossila ur vårt energisystem. Förslaget från miljöutskottet kan absolut bli bättre, exempelvis vad gäller de råvaror som ska kunna användas för produktion av hållbara biodrivmedel. Men utgångspunkten måste vara att vi inte kompromissar med andra miljömål som biologisk mångfald.

Ett bra regelverk är en förutsättning för att vi ska nå våra klimatpolitiska mål om att växthusgasutsläppen från transportsektorn ska minska med minst 70 procent till 2030 och vara klimatneutral senast 2045.

Därför kommer vi att arbeta för en slutprodukt som främjar biodrivmedel med hög klimatprestanda och som har effektiva hållbarhetskriterier som skyddar den biologiska mångfalden. Och som naturligtvis stödjer utvecklingen av en biobaserad och cirkulär ekonomi där Sverige har en fantastisk potential.

Linnéa Engström, EU-parlamentariker (MP), ledamot miljöutskottet.

Stina Bergström, riksdagsledamot (MP), skogspolitisk talesperson

Linus Pettersson Lakso, partistyrelsen (MP), klimat och energi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.