Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Den enkla men smarta uppfinningen som kan göra livsmedelsbutiker energieffektiva

Publicerad: 7 juni 2017, 08:24

Forskare från Chalmers har utvecklat en ny teknik som kan minska energianvändningen i livsmedelsbutiker med upp till 40 procent.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Uppfinningen består av en liten plasthållare som flyttar termometrarna i butikernas kylar så att de mäter temperaturen på ett mer korrekt sätt.
– I kylar sitter två termometrar: en som mäter temperaturen på luften som kommer in i kylskåpet och en som mäter temperaturen på luften som går ut. När man gick över från öppna kyldiskar till kylar med dörr så missade man att omplacera den termometer som mäter luften som går ut ur kylskåpet. Eftersom den sitter för nära dörren så uppfattar kylen att luften som går ut är varmare än den faktiskt är och det gör att kylarna sänker temperaturerna mer än nödvändigt, något som i sin tur innebär att de drar mer energi än de egentligen behöver, förklarar Tommie Månsson, doktorand inom arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, och en av de som tagit fram lösningen.

Med plasthållaren, som fått namnet Sensorhold, säkrar man att termometer mäter i rätt del av luftström. På så sätt får man mer korrekta värden och det gör att kylarna drar upp till 5 procent mindre energi.
– Ur miljö- och klimathänsyn har det här flera fördelar. Dels kan man öka temperaturerna på luften som går in i kylarna, dels kan man hålla jämnare temperaturer, något som också leder till energieffektivisering. Dessutom minskar uppvärmningsbehovet av butikerna när kylarna inte kyler av inomhusluften lika mycket som innan, säger Tommie Månsson.

För tillfället arbetar start-up företaget Chillservices tillsammans med den tyska livsmedelskedjan Rewe med att implementera lösningen i sina kylar och i slutet av året beräknar man ha installerat minst 1 500 Sensorhold i sina butiker. Samtidigt som man korrigerar termometrarna i kylarna passar man också på att införa en annan lösning som Chalmersforskarna tagit fram.
– Det är en mobilapp som kallas för Fieldagent. Den bygger på en databas som gör det möjligt för butikerna att inventera sina kylar och få bättre koll på modellnummer, tillverkningsår och i vilket skick kylarna är. Då blir det lättare för dem att se vilka energibesparande åtgärder man kan göra i framtiden, säger Tommie Månsson.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.