måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Det kan revolutionera energisektorn

Publicerad: 4 maj 2015, 10:06

Spana in filmen och bilderna från presentationen. Det här har du inte råd att missa!

Ämnen i artikeln:

TeslaBioenergiBiogasVäxthusgaser

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 maj.

Elbilsföretaget Tesla Motors har lanserat ett revolutionerande batterisystem, Powerwall kallas det och det gör det enkelt att lagra större mängder egenproducerad el.

– Det låter galet, men vi vill förändra hela världens energiinfrastruktur så att vi inte längre släpper ut några växthusgaser, säger Teslas vd Elon Musk, rapporterar sajten Mashable.

Ett stort hinder för framväxten av privatproduktion av förnybar el, genom exempelvis solpaneler, är att överskottsel inte går att lagra. Det är något Tesla genom sitt nya och innovativa batteripaket kan lösa. Produkten heter Powerwall och tillverkas i Teslas nya fabrik i Nevada, USA. Batterierna ska finnas tillgängliga om tre till fyra månader och har en kapacitet på 10-15 kWh. Priset landar på 3 500 dollar (cirka 29 200 kronor).

Batterierna kan placeras på en husvägg uppkopplade till internet. Maximalt kan nio batterier vara sammankopplade i ett system. Strömpaketet innehåller litiumbatterier och har testats av 300 hushåll genom företaget Solarcity. Kunderna har betalat omkring 13 000 kronor och en månadshyra på 130 kronor. Tjänsten lanseras i Tyskland före årsskiftet och bedömare tippar att de första konsumenterna blir sjukhus och universitet, som förbrukar stora mängder el.

Se videopresentation av tjänsten här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev