Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

DOE sparar energi och pengar med ”kalla tak”

Publicerad: 15 december 2010, 13:12

Amerikanska energidepartementet (DOE) har installerat ett energibesparande ”kallt tak” på sitt huvudkontor.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Igår meddelade USA:s energiminister Steven Chu att energidepartementet har installerat ett så kallat ”kallt tak” (cool roof) på sitt huvudkontors västra byggnad i Washington DC. Det kostade inte mer än ett vanligt tak, men kommer att bespara skattebetalarna 2 000 dollar årligen tack vare de minskade energikostnaderna.

De ”kalla taken” är helt enkelt vitmålade tak som reflekterar solstrålarna bättre och håller byggnaden svalare. Därmed minskar både kostnaderna för att kyla byggnaden och koldioxidutsläppen.

– Byt inte till svarta tak av gammal vana. Den renaste energin är den du inte använder, sa energiministern i ett uttalande.

Det drygt 2 300 kvadratmeter stora taket är bara en första del av Chus takplan. I vår kommer huvudkontorets södra byggnad att utrustas med ett 6 100 kvadratmeter stort vitt tak. Totalt kommer de två taken att minska byggnadernas energikostnader med 8 000 dollar per år, skriver TreeHugger.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.