söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Efter stiltjen – biogasproduktionen ökar igen

Publicerad: 1 oktober 2020, 09:26

Karpalund biogasanläggning Foto: Wikimedia Commons/Jorchr

Den svenska biogasproduktionen ökar igen för första gången på tre år.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Efter att produktionen av biogas i Sverige slutade öka 2016, och låg på en konstant nivå under 2017 och 2018, fick tillverkningen ett uppsving förra året. Under 2019 ökade den svenska biogasproduktionen med 3,3 procent. Framförallt var det produktionen i samrötningsanläggningar som stod för ökningen, visar nya siffror från Energimyndigheten.

Den totala biogasanvändningen under 2019, inräknat den biogas som importeras via det västsvenska gasnätet, uppskattas till knappt 4 TWh. Sverige importerar cirka 1,8 GWh biogas, där två tredjedelar var från Danmark och en tredjedel från övriga EU. Den svenska produktionen har de senaste åren haft svårt att konkurrera med dansk biogas. Något som nu är på väg att ändras, ser Avfall Sverige.

”Det tillfälliga produktionsstöd som infördes mot slutet av 2018 tycks ha förbättrat konkurrenssituationen för svensk uppgraderad biogas i befintliga samrötningsanläggningar, där produktionen ökade med 7 procent. Vi välkomnar regeringens besked i budgetpropositionen för 2021 att det tillfälliga biogasstödet förlängs”, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige. 

Samtidigt pekar han på att inga nya, storskaliga anläggningar har tillkommit och att även om investeringsviljan finns är de långsiktiga förutsättningarna fortfarande oklara.

Läs rapporten om produktion och användning av biogas 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev